Η ΔΕΥΑΛ για το νερό της Λάρισας

Άριστης ποιότητας κρίνεται πως είναι το πόσιμο νερό που διατίθεται προς κατανάλωση στους δημότες της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης -Αποχέτευσης της Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιούνται στο δίκτυο της πόλης.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ βρέθηκε στο ειδικό εργαστήριο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Λάρισας, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, όπου καθημερινά γίνονται όλοι οι έλεγχοι της ποιότητας του νερού και συνομίλησε με τον διευθυντή Περιβάλλοντος της δημοτικής επιχείρησης Αργύρη Παπακωνσταντίνου ο οποίος και εργάζεται στον τομέα του ελέγχου.

Επίσης συνομίλησε με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρο Καφφέ, για τις αλλαγές που υλοποιούνται στο δίκτυο της ύδρευσης καθώς και για τον κοινωφελή χαρακτήρα της δημοτικής επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ τα δύο εργαστήρια (μικροβιολογικό -χημείο) που λειτουργούν εντός της επιχείρησης, αποτελούν το βασικό πλεονέκτημα της επιχείρησης καθώς έχουν τη δυνατότητα να εστιάζουν σε όλες τις μορφές ελέγχου του νερού.

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο γίνεται μικροβιολογικός έλεγχος τόσο του πόσιμου νερού του δικτύου της επιχείρησης, ενώ ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει και ελέγχους σε άλλους τομείς όπως είναι τα επιφανειακά νερά, οι λίμνες, αλλά και σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να εξακριβώσουν συγκεκριμένα στοιχεία μιας πηγής νερού. Αντίστοιχα στο χημικό εργαστήριο που βρίσκεται εντός της ΔΕΥΑΛ, η ομάδα επιστημόνων ασχολείται με τις ενόργανες αναλύσεις των νερών, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις.

Επισημαίνεται πως τα εργαστήρια της ΔΕΥΑΛ έχουν πιστοποιηθεί στη δειγματοληψία κατά ISO 17025, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τις τεχνικές και διοικητικές ικανότητες να διεξάγουν συγκεκριμένες μετρήσεις αλλά και διακριβώσεις σύμφωνα με συγκεκριμένες πρότυπες μεθόδους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Περιβάλλοντος Αργύρη Παπακωνσταντίνου οι έλεγχοι στο πόσιμο νερό που προσφέρει η ΔΕΥΑΛ στους καταναλωτές, γίνονται σε τρεις φάσεις και αφορούν τον έλεγχο στις πηγές του νερού (γεωτρήσεις), στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης και τη βρύση των καταναλωτών. Ο έλεγχος πραγματοποιείται σταθερά, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε πολυσύχναστα σημεία, όπως νοσοκομεία, σχολεία, αλλά και διάφορα περιφερειακά σημεία της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων της περιοχής.

«Το νερό της Λάρισας είναι άριστης ποιότητας σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία» σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Ο κυριότερος τομέας που παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση είναι τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του νερού, διότι αν συμβεί οτιδήποτε τότε η επίπτωση είναι άμεση. Για εμάς παίζει σημαντικό ρόλο αυτός ο έλεγχος. Από εκεί και πέρα πρέπει να τονιστεί ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή καθώς μας υποχρεώνει να γίνεται έλεγχος για τα πάντα, ακόμη και για ραδιενέργεια. Οι έλεγχοι μας είναι σε επίπεδο ΔΕΥΑ, οπότε συνεργαζόμαστε με αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας μέσω του εργαστηρίου που διαθέτουμε».

Μεταξύ άλλων ο διευθυντής Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΛ τονίζει πως οι έλεγχοι που γίνονται και η αυστηρή νομοθεσία που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια έχουν πλέον βοηθήσει στον εντοπισμό των προβλημάτων, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα στην υπηρεσία – εφόσον εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα – να αντικαταστήσει τις πηγές τροφοδοσίας νερού ή να γίνει κάποιου είδους επεξεργασία σε άλλες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η διαφορά στην γεύση που υπάρχει στο πόσιμο νερό του δικτύου της ΔΕΥΑΛ, σε σχέση με τα εμφιαλωμένα νερά του εμπορίου, ή των πηγών οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό που καταλήγει στις βρύσες των καταναλωτών, υπόκεινται σε επεξεργασία – απολύμανση ώστε να παρέχεται η μεγίστη ασφάλεια.

Ο ίδιος εξηγεί πως η καταλληλότητα ενός νερού καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους κανόνες της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και πως ο πάροχος σε κάθε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει τις εγγυήσεις περί συμμόρφωσης με αυτούς τους κανόνες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ το δίκτυο τροφοδότησης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του πόσιμου νερού, ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει η κατάσταση που βρίσκεται δίκτυο των πολυκατοικιών της πόλης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές επισήμανε πως από την μεριά της δημοτικής επιχείρησης βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της δημοτικής επιχείρησης στην πόλη, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αντικατασταθεί το σύνολο του δικτύου της πόλης τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Καφφές είπε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα ολοκληρωθούν έργα αντικατάστασης του δικτύου της ΔΕΥΑΛ σε αρκετές συνοικίες της πόλης όπως Ιπποκράτης, Αμπελόκηπου, Άγιοι Σαράντα, Άγιος Γεώργιος, Χαραυγή, στην οδό Βόλου και στην οδό Φαρσάλων. Επίσης σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ αντικαταστάσεις των σωληνώσεων συνεχίζονται να πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε όσα σημεία ο δήμος Λαρισαίων πραγματοποιεί έργα ανάπλασης των δρόμων στο κέντρο της πόλης.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Απόστολος Καλογιάννης σε δήλωση του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αναφέρθηκε τόσο στον κοινωφελή χαρακτήρα της δημοτικής επιχείρησης, επανέλαβε πως η δημοτική αρχής «στέκεται απέναντι σε λογικές ιδιωτικοποίησης» και διαβεβαίωσε του πολίτες «ότι πίνουν υψηλής ποιότητας νερό».

«Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας, θεωρείται και είναι μια από τις καλύτερες ΔΕΥΑ της χώρας. Μάλιστα για πολλές άλλες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, η ΔΕΥΑΛ λειτουργεί ως πρότυπο» είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε : «Βασική μας θέση είναι ότι το νερό είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό και στεκόμαστε κάθετα απέναντι σε λογικές ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής του. Αυτό ακριβώς, εδώ και τρία χρόνια μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε ένα κοινωνικό τιμολόγιο με σημαντικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας, οι οποίες έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Επίσης, αυτή την περίοδο η ΔΕΥΑΛ εκτελεί ένα πολύ μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, ενώ υλοποιεί έργα κατασκευής βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου μας. Οι Λαρισαίοι πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι πίνουν υψηλής ποιότητας νερό, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα όλων των σχετικών αναλύσεων και ελέγχων, που αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο και δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να γνωρίζει την ποιότητα του νερού».