Η ΕΚΤ τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. Ο Κλάας Νοτ, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει το 2% και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Για αυτό το λόγο εγώ και οι περισσότεροι ειδικοί της αγοράς πιστεύουμε ότι είναι λογικό να προαναγγελθεί γρήγορα το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων», δήλωσε σε βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Τo ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ημερών μετά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που σηματοδοτούν μία πιο αυστηρή πολιτική της.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν παράλληλα σε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και σε μειώσεις των τιμών κάποιων μετοχών, καθώς οι ανησυχίες για την Ιταλία είχαν, επίσης, κάποια αρνητική επίδραση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε ότι η ισχυρή ανάπτυξη πείθει την κεντρική τράπεζα όλο και περισσότερο πως ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του, ενισχύοντας την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ μπορεί να έχει περισσότερα να ανακοινώσει σχετικά με το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι δηλώσεις του Πράετ στήριξαν το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου αυξήθηκε κατά 0,3% στα 1,1747 δολάρια. Στις αγορές ομολόγων σημειώθηκαν μεγάλες πωλήσεις, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς να ξεπερνά πάλι το 0,4%, σημειώνοντας άνοδο 4 μονάδων βάσης στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε οριακή άνοδο, με τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων να είναι μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 0,5%.