Η κεντροδεξιά προηγείται στις Ιταλικές εκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 4-3-2018 στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Ουδείς εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, κατά την προβλεπόμενη κατανομή των εδρών βάσει exit poll της RAI.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, 09:40

H καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεπεράσει, πλέον, το 50% και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση των exit poll: Το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%. Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, όμως, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, βρίσκεται στο 19,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007.

Kαμία πολιτική δύναμη, πάντως, ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση και θα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.

Και η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%. Πρέπει να υπογραμμισθεί, παράλληλα, η ικανοποιητική συμμετοχή στην ψήφο, η οποία αγγίζει το 73%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν, τέλος, στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου, η καταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα. Αλλά τα exit poll δημοσκοπικών εταιριών δείχνουν ότι η κεντροδεξιά πρέπει να υπερίσχυσε άνετα στην ιταλική συμπρωτεύουσα, και η κεντροαριστερά στην ευρύτερη περιοχή της Αιώνιας Πόλης.

Κατά μια δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7

Σύμφωνα με τα exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

«Aν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει», λέει το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα.