Ο όμιλος Andromeda εξαγόρασε Νηρέα και Σελόντα

Ο Όμιλος Andromeda ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς, υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τσιπούρα και στο λαβράκι – ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ και ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, μαζί με την AMERRA Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda). Ο Θορ Τάλσεθ, διευθύνων σύμβουλος της AMERRA Capital Management LLC και πρόεδρος του Ομίλου Andromeda, δήλωσε: «Με έμφαση σε επενδύσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια και την αγροτική οικονομία, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ αυτών των εταιρειών. Πιστεύουμε ότι η εξαγορά αυτή θα προσδώσει σημαντική αξία, αξιοποιώντας τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα».

Ο Ελχάμ Αλ Κασίμ, διευθυντής Αγροτικού Τομέα στη Mubadala Investment Company, σχολίασε: «Η Mubadala αποφάσισε πέρυσι να ενδυναμώσει την παρουσία της στον αγροτικό τομέα, που είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και με σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας εξαιρετικά υποσχόμενος κλάδος και η χρήση νέων τεχνολογιών θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».

Ο Δημήτρης Βαλαχής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Andromeda, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πολυεθνική εταιρεία που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα μοιραστούμε γνώση, εμπειρία και ανθρώπινους πόρους για να δημιουργήσουμε μια κορυφαία εταιρεία, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».

Παράλληλα, η «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ» ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τους μετόχους της, τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική ότι υπέγραψαν σύμβαση αγοραπωλησίας για την πώληση του συνόλου των μετοχών τους, ήτοι ποσοστού 74,34%, με την αγοράστρια εταιρεία Andromeda Seafood Limited, μέλος του ομίλου Andromeda.

Το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της εταιρείας που σήμερα ανέρχεται σε 176 εκατομμύρια ευρώ κατά 20 εκατομμύρια ευρώ με ισόποση αποπληρωμή.
Η μεταβίβαση των μετοχών τελεί υπό τις συνήθεις αιρέσεις και ιδίως υπό την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές περί ελέγχου συγκεντρώσεων.
Η σκοπούμενη συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην εταιρία, στη θέση της στη διεθνή αγορά και στις χρηματορροές της.

Από την πλευρά της η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Σελόντα Α.Ε.Γ.Ε» ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τους μετόχους της, τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική ότι υπέγραψαν σήμερα σύμβαση αγοραπωλησίας για την πώληση του συνόλου των μετοχών τους, ήτοι ποσοστού 79,62%, με την αγοράστρια εταιρεία Andromeda Seafood Limited, μέλος του ομίλου Andromeda.
Το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται σε 1 ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρία ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της εταιρίας που σήμερα ανέρχεται σε 171 εκατομμύρια ευρώ κατά 20 εκατομμύρια ευρώ με ισόποση αποπληρωμή.
Η μεταβίβαση των μετοχών τελεί υπό τις συνήθεις αιρέσεις και ιδίως υπό την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές περί ελέγχου συγκεντρώσεων.
Η σκοπούμενη συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία, στη θέση της στη διεθνή αγορά και στις χρηματορροές της.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Με 6 στρατηγικής τοποθεσίας παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι ένας κορυφαίος παίκτης σε περισσότερες από 25 βασικές αγορές. Ο Όμιλος Ανδρομέδα απασχολεί σήμερα συνολικά 640 άτομα (270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα). Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη που παράγει ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί. Έχοντας καταφέρει να αναπτύσσεται δυναμικά από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και με την υποστήριξη της «Amerra Capital Management LLC», η Ανδρομέδα έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό όμιλο εταιρειών με στόχο να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια ιχθυοκαλλιέργεια. Στο σχήμα του αγοραστή ως από κοινού μέτοχος με την AMERRA Capital Management LLC του Andromeda Group θα συμμετέχει και η Mubadala Investment Company.

Η AMERRA είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Η AMERRA υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. δολ. και έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2009.

Η Mubadala επενδύει παγκοσμίως και διαχειρίζεται ενεργά ένα πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο, ώστε να αποδίδει βιώσιμη απόδοση στον μέτοχό της, την κυβέρνηση του ‘Αμπου Ντάμπι. Το χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολαρίων της Mubadala εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους, με τομείς προτεραιότητας την αεροδιαστημική, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τους ημιαγωγούς, τα μέταλλα & τις εξορύξεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο και το αέριο, τα πετροχημικά, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την υγεία, τα ακίνητα, της υπηρεσίες άμυνας, την τεχνολογία φαρμάκων και ιατρικής, την αγροτοβιομηχανία και ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών συμμετοχών.