Ιταλία: Νέες διαβουλεύσεις 5 Αστέρων/Λέγκας για σχηματισμό κυβέρνησης (upd)

Στη Ρώμη βρίσκεται ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για να συναντήσει τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο κύριος στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι να εξακριβωθεί αν μπορεί να συσταθεί τελικά η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στον καθηγητή Πάολο Σαβόνα (που αρχικά προοριζόταν για το υπουργείο Οικονομικών), θα μπορούσε να δοθεί ένα άλλο σημαντικό υπουργείο, ίσως εκείνο των Εξωτερικών.

Στην συνάντηση φέρεται να συμμετέχει και ο ίδιος ο Κόντε. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σαλβίνι ακύρωσε σημερινή του ομιλία στο Μιλάνο για να μεταβεί εσπευσμένα στη Ρώμη. Ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.

Σειρά αναλυτών εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Διαφορετικά θα πρέπει να ορκιστεί, σε χρόνο ρεκόρ, κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον Κάρλο Κοταρέλι.

Νέες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων και την Λέγκα υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα είναι ικανή να κυβερνήσει την χώρα, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κατάθεση της πρώτης εντολής από τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού 5Αστέρων/Λέγκας, έχει παγώσει την διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος για να δώσει μία ευκαιρία στις διαβουλεύσεις των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε μία συμβιβαστική λύση: την διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στην θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα «μελετά με προσοχή» την πρόταση του συνασπισμού.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Τοσκάνη και την Λιγουρία ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς», αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις , αλλά μόνο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει και το κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε τον βράδυ της Κυριακής, με την προσθήκη ίσως ορισμένων προσώπων από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του μικρού εταίρου της Λέγκας. Ωστόσο, ματαίωσε την σημερινή του περιοδεία στην Λομβαρδία για να επιστρέψει στην Ρώμη.

Την παραμονή της χώρας στο ευρώ θέλουν οι Ιταλοί

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ποσοστό από 60% έως 72% των Ιταλών θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ 23% έως 24% θα επέλεγαν την αποχώρηση από το κοινό νόμισμα.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν από τους οργανισμούς Euromedia και Piepoli για την εκπομπή «Porta a Porta» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RAI που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη το βράδυ.

Το ευρώ έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης, η οποία διεξάγεται πριν από τις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2019.

Η δημοσκόπηση του Piepoli έδειξε πως 72% θέλουν να παραμείνουν, 23% θέλουν να φύγουν και 5% είναι αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση του Euromedia έδειξε πως 60% θέλουν να μείνουν, 24% θέλουν να φύγουν και 16% είναι αναποφάσιστοι.