Ιταλία: Στον Giuseppe Conte η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (upd)

Ο καθηγητής Giuseppe Conte (Τζουζέπε Κόντε) έλαβε  εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον Κόντε στο Κυρηνάλιο στις 5:30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, παρά το θέμα που προέκυψε χθες, με ιταλικές και ξένες εφημερίδες που αναφέρονταν σε ανακρίβειες του βιογραφικού του σχετικά με τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, ο Ματαρέλα συνομίλησε σήμερα το πρωί με τους αρχηγούς των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι φέρονται να του επανέλαβαν ότι ο Κόντε συνεχίζει να είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία. Έπειτα από λίγο, ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον καθηγητή της Νομικής από την Κάτω Ιταλία για πιθανή ανάθεση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ξεκινά η τρίτη ιταλική αβασίλευτη Δημοκρατία, το είχα υποσχεθεί. Άντεξε όλη η δομή που δημιουργήσαμε», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι ο Κόντε «θα είναι ο πρωθυπουργός με πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα από κάθε προκάτοχό του» και ότι για τους υπουργούς της κυβέρνησης «οι αποφάσεις θα ληφθούν στην συνέχεια». Και από την Λέγκα επιβεβαιώνεται ότι το κόμμα είναι έτοιμο για την επισημοποίηση της νέας αυτής κυβερνητικής συμμαχίας.

Όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται δέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με επιφύλαξη και να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο τις επόμενες ημέρες για να παρουσιάσει τη λίστα των προτεινόμενων υπουργών του στον πρόεδρο και να δεχθεί επίσημα την εντολή του Ματαρέλα.

Κατά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ματταρέλλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.

Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.

Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.

Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός αύριο αναμένεται να συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα (παρ΄όλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα) και να επιστρέψει -πιθανώς αύριο βράδυ ή μεθαύριο- στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών του.