Ιταλία: 10 έως 20 οι αγνοούμενοι στη γέφυρα της Γένοβας, 38 οι νεκροί

Οι διασώστες που ερευνούν τα συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε στη Γένοβα, στη βόρεια Ιταλία, εξακολουθούν να αναζητούν 10 έως 20 αγνοουμένους, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται πηγές στη νομαρχία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018, 12:08

Πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να πέρασαν από τη γέφυρα και από τους οποίους δεν υπάρχουν νέα μετά την κατάρρευση, ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της οποίας είναι 38 νεκροί και 15 τραυματίες.

«Οι έρευνες συνεχίζονται με τη διάλυση και την απομάκρυνση μεγάλων όγκων της οδογέφυρας που κατέρρευσε για να βρεθούν οι αγνοούμενοι», ανακοίνωσαν οι πυροσβέστες.

«Υπάρχει κανείς εδώ; Υπάρχει κανείς εδώ;», ακούγεται να φωνάζει ένας πυροσβέστης μέσα σε μια κοιλότητα στη μέση ενός σωρού από πέτρες, μπετόν και σίδερα, σ’ ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου χίλιοι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται στον τόπο της καταστροφής, ανάμεσα στους οποίους σχεδόν 350 πυροσβέστες.

Παρόλο που οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει, επίσημες κηδείες έχουν προγραμματισθεί για αύριο Σάββατο αργά το πρωί σε αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου της Γένοβας. Θα τελεσθεί λειτουργία παρουσία των κορυφαίων κρατικών αρχών.

Όμως σύμφωνα με τον Τύπο, πολλές οικογένειες έχουν επιλέξει να μην παραστούν σ’ αυτή την τελετή. Έτσι οι συγγενείς της Στέλα Μπότσα, 24 ετών, η οποία έχασε τη ζωή της μαζί με τον φίλο της, θα την αποχαιρετήσουν σε ιδιωτική τελετή στις 15:00 στο Φιοϊάνο ντέλα Κιάνα, κοντά στο Αρέτσο (κεντρική Ιταλία).

Ψηλά, επάνω από τα συνεργεία, η μηχανή του πράσινου φορτηγού των Super Market BASKO που έχει σταματήσει λίγα μέτρα από το χάος και έχει γίνει σύμβολο του τρόμου συνεχίζει να δουλεύει. Ο πανικόβλητος οδηγός του δεν έσβησε την μηχανή καθώς έτρεξε για να σωθεί και ο εργοδότης του λέει ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα καυσίμων ώστε να συνεχίσει να δουλεύει για πολλές ημέρες, με τα φανάρια και τους υαλοκαθαριστήρες αναμμένους.

Η κυβέρνηση λαϊκιστών/ακροδεξιών της Ιταλίας κήρυξε τον πόλεμο κατά την εταιρείας διαχείρισης της οδογέφυρας της Γένοβας, η οποία σκοπεύει να απαντήσει, αλλά η μετοχή της καταρρέει στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή της Γένοβας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει από την εταιρεία Autostrade per l’ Italia, θυγατρική του ομίλου Atlantia, που ανήκει στην οικογένεια Μπένετον, την διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου.

Ο όμιλος Atlantia απάντησε με ανακοίνωση πρωί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν χωρίς την διατύπωση συγκεκριμένης κατηγορίας και χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα για τα αίτια της τραγωδίας στην Γένοβα.

Αυτό δεν ήταν ωστόσο αρκετό για να εμποδίσει την βουτιά της μετοχής της Atlantia στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, η οποία περί το μεσημέρι είχε ήδη χάσει το 25% της αξίας της.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κράτος θα κληθεί να καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ αποζημίωσης σε περίπτωση αφαίρεσης της διαχείρισης από την εταιρεία.

Η εταιρεία έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι οι εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας θα γίνουν με ταχείς ρυθμούς αφού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και θα διαρκέσουν πέντε μήνες.