Μισέλ Μπαρνιέ: Προετοιμασία της ΕΕ για κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία για Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τον πραγματικό κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να τερματιστούν χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier (Μισέλ Μπαρνιέ).

«Τους επόμενους μήνες των διαπραγματεύσεων,το βασικό σημείο είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία αποχώρησης. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί και, για να είμαι σαφής, όχι μόνο λόγω των συνόρων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιρλανδία και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης και της μη επίτευξης μιας συμφωνίας. Δεν είναι η δική μου εναλλακτική επιλογή».

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο μπορούν να συμφωνήσουν στη σωστή λύση προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με την ενότητα των 27 της ΕΕ και μια εποικοδομητική στάση και στις δύο πλευρές, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε τη σωστή λύση για να αποφύγουμε ένα σκληρό σύνορο και να διατηρήσουμε τη συνεργασία βορρά-νότου με όλη της την ποικιλομορφία», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ομιλία του στο Ντάνταλκ και συνέχισε:

«Μια συμφωνία για μια συντεταγμένη αποχώρηση, περιλαμβανομένης και της (συμφωνίας) ‘δικλείδας ασφαλείας’ για την Ιρλανδία θα ανοίξει το δρόμο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη συνεργασία για το μέλλον».

«Οσο δεν υπάρχει λύση για το ιρλανδικό ζήτημα, υπάρχει κίνδυνος»

Ο Μισέλ Μπαρνιέ απέκρουσε τους ισχυρισμούς της Αρλίν Φόστερ, της ηγέτιδας του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, σύμφωνα με τους οποίους τηρεί επιθετική στάση προς την πλευρά των Ενωτικών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και απηύθυνε προειδοποίηση για τον κίνδυνο που συνιστά για την εξέλιξη των συνομιλιών Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης το ιρλανδικό ζήτημα.

«Το πλαίσιο συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνει μία ξεκάθαρη και λειτουργική λύση για την Ιρλανδία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την οποία ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψή του στο νησί.

«Οσο δεν έχουμε αυτήν την συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος», είπε.

Η Αρλίν Φόστερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ «δεν είναι έντιμος διαπραγματευτής» και «δεν κατανοεί το ιρλανδικό ζήτημα». Οι δηλώσεις της δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα κατά την έναρξη της επίσκεψης Μπαρνιέ εν μέσω έντασης σχετικά με το θέμα της διαμόρφωσης του καθεστώτος των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να ξεκινήσει «πολεμική» με την Αρλίν Φόστερ και πρόσθεσε ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή για την ίδια και το DUP στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης.

«Ηρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιλύσει τις αντιφάσεις του!»