Καλπάζει ο πληθωρισμός στη Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Reuters, υπερασπιζόμενος έναν θεσμό που δεν έχει αυξήσει το βασικό του επιτόκιο εδώ και τρεις μήνες παρά τη νομισματική κρίση στη χώρα.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει ξανά στις 13 Σεπτεμβρίου για να ορίσει τα επιτόκιά της, αφού στην προηγούμενη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου είχε αποφασίσει να τα έχει διατηρήσει σταθερά.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών και ότι θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο και κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από το 2003, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Tuik).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» σε συντονισμό με κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά την επανεκλογή τον Ιούνιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ευρείες εξουσίες η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας συντονίζονται στενά, ενισχύοντας τη δράση της Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής φέτος η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το δολάριο, μια τάση που ενισχύθηκε τον Αύγουστο καθώς παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει υπάρξει ίσως πιο ανεξάρτητη από αυτές άλλων χωρών και θα συνεχίσει να είναι αυτή την περίοδο λαμβάνοντας μέτρα για να συνεχιστεί η ανεξαρτησία της», τόνισε ο Αλμπαϊράκ.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank με το Ιράν αμερικανική δικηγορική εταιρεία που έχει προσλάβει η Τουρκία απεφάνθη ότι δεν παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν αναμένει την επιβολή προστίμου στην τράπεζα.

Η δικηγορική εταιρεία King and Spalding και η εταιρεία δεδομένων Exiger διεξήγαγαν έρευνα μετά την καταδίκη τον Μάιο ανώτερου στελέχους της Halkbank από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 32 μήνες κάθειρξη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Αναφερόμενος στη διαμάχη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον την έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν ωφελεί «το αμερικανικό κράτος ή τους πολίτες».