Μήνυση Καμμένου: Ζητά τη σύλληψη 7 δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” – Αντιδράσεις

Μήνυση κατά της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, η σύλληψη αφορά τον εκδότη της εφημερίδας, Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, τον διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, την αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού και τον δημοσιογράφο Γαβριήλ Σερέτη.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με βάση τα πρόσωπα που αναζητούνται από την αστυνομία, η μήνυση Καμμένου αφορά το πρωτοσέλιδο της Παρασκευής με τίτλο: “Ανήθικο πάρτι”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εμφανίστηκαν στα γραφεία της εφημερίδας αστυνομικοί με πολιτική ενδυμασία, λέγοντας ότι αναζητούν δημοσιογράφους του εντύπου «χωρίς όμως να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα και χωρίς, αρχικά, να ενημερώσουν ποιους αφορά το ένταλμα, παρότι ερωτήθηκαν, και από ποιον προέρχεται η μήνυση». Αφού ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία της εφημερίδας δεν λειτουργούν Σαββάτο απεχώρησαν.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, απόγευμα Σαββάτου, κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Νωρίτερα είχαν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), όπου παρουσιάστηκαν αυτοβούλως, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

“Το γεγονός ότι η μήνυση προέρχεται από έναν υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα δείχνει ότι η κατάσταση ως προς την ενημέρωση του Τύπου παρουσιάζει σημεία που προβληματίζουν πολιτικούς και πολίτες”, σχολιάζει η εφημερίδα σε δημοσίευμά της, κάνοντας λόγο για “πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία καταδεικνύει την επιλογή της μηνυτήριας αναφοράς και του αυτοφώρου για ό,τι γράφεται στον Τύπο”.

Αντιδράσεις

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, αλλά και ζητεί να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα του Τύπου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας “liberal.gr” και της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

ΝΔ: Επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού από την κυβέρνηση

Για «επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τη μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατά της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» αναφέρει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

Κίνημα Αλλαγής: «Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει»

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

«Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Χρηστίδης.

Ποτάμι: Θυμίζουν άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα

«H εικόνα των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.