Δεν επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ ότι υπάρχει Έλληνας μεταξύ των 18 νεκρών στην Καμπούλ

Ένας Έλληνας φέρεται να περιλαμβάνεται στους 18 νεκρούς από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν.  Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όμως, δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ.

Αναφέρει πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αφγανικές Αρχές στην Καμπούλ και διαβεβαιώνει πως οι δύο Έλληνες πιλότοι που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι σώοι και αβλαβείς.

Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν είχαν ανακοινώσει ότι υπάρχει ένας Έλληνας μεταξύ των 18 θυμάτων.

Την «κόλαση» της τρομοκρατίας στην Καμπούλ έζησαν από κοντά δύο Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Intercontinental την ώρα της επίθεσης των Ταλιμπάν.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Πουλικάκο και τον Βασίλη Βασιλείου, οι οποίοι περιγράφουν με χαρακτηριστικό τρόπο τις στιγμές που έζησαν, μιλώντας σε ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ.

«Κατά τις οκτώ μπήκαν από την κεντρική είσοδο της κουζίνας οι ένοπλοι, εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και σκότωσαν δέκα άτομα», περιγράφει ο Μ. Πουλικάκος και συνεχίζει: «Τρέξαμε στα δωμάτιά μας, μας κυνήγησαν και μας πυροβολούσαν στα δωμάτιά μας».

«Είχα ανέβει στο δωμάτιο, έκλεισα τα φώτα, είδα από το μπαλκόνι, είδα ότι η φρουρά άρχισε να τρέχει, άκουσα θορύβους», περιέγραψε ο Β. Βασιλείου τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι οι ένοπλοι επιτίθονταν στο ξενοδοχείο. Οι Ταλιμπάν είχαν ήδη ανέβει στον όροφό του και είχαν εισβάλει στο διπλανό από το δικό του δωμάτιο.

«Ξεκίνησαν από το διπλανό δωμάτιο, σπάζοντας την πόρτα με βαρύ αντικείμενο και μετά ήρθαν στη δική μου πόρτα, σήκωσα το στρώμα, το έβαλα στην πόρτα, πέταξα τα σεντόνια, άνοιξα την μπαλκονόπορτα, για να φαίνεται ότι έχω φύγει και μπήκα κάτω από το κρεβάτι», περιγράφει.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το δωμάτιό του είχε δύο κρεβάτια, το ένα το είχε ήδη αναστατώσει, για να φαίνεται πως έχει φύγει. Σήκωσε στη συνέχεια το στρώμα και μπήκε από κάτω. Δεν χώραγε και το κρατούσε να αιωρείται για δέκα εκατοστά στον αέρα.

«Τους είδα, ήταν και ο αρχηγός, πήγε στο μπαλκόνι, άρχισε να πυροβολά, ένας άλλος σήκωσε το διπλανό κρεβάτι», είπε λέγοντας ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν φώναζαν συνέχεια το όνομα του αρχηγού τους.

Στη συνέχεια, «φύγανε, ο ένας έμεινε για ώρα στο διπλανό δωμάτιο και οι πυροβολισμοί από το διπλανό δωμάτιο έρχονταν και στο δικό μου», λέει ο Β. Βασιλείου.

Ο Μιχάλης Πουλικάκος ενώ κάθε φορά που πηγαίνει στην Καμπούλ μένει στον 5ο όροφο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, αυτήν είχε μείνει στον 4ο. Οι ένοικοι του 5ου ορόφου έπεσαν όλοι τους νεκροί από τα πυρά των εισβολέων.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Πηγές της αφγανικής αστυνομίας είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της ενώ άλλοι αγνοούνται.

Τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν ενώ δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις πολίτες, τραυματίστηκαν.

Έξι Ουκρανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

   Έξι Ουκρανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο σχετικά με τον θάνατο 6 Ουκρανών στην επίθεση εναντίον ξενοδοχείου στην Καμπούλ» επισήμανε σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter.

Ένοπλοι με στρατιωτικές στολές εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ χθες και ακολούθησαν ολονύκτιες σφοδρές μάχες με τις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν Αφγανό αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε περισσότερους από 30, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματίες.

Ο Ουαχίντ Ματζρόχ, ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι 19 σοροί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 6 εξ αυτών έχουν αναγνωριστεί ως υπήκοοι ξένων χωρών.

Εντούτοις, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών υπερβαίνει τους 30 και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Και οι 5 δράστες της επίθεσης έχουν επίσης σκοτωθεί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνες.

Περισσότεροι από 150 επισκέπτες κατάφεραν να διαφύγουν καθώς τμήμα του ξενοδοχείου τυλίχθηκε στις φλόγες. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σεντόνια για να κατέβουν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των πάνω ορόφων, ενώ άλλοι διασώθηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Πηγές της αφγανικής αστυνομίας είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της ενώ άλλοι αγνοούνται.

Τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν ενώ δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις πολίτες, τραυματίστηκαν.

«Η επίθεση ολοκληρώθηκε, όλοι οι δράστες εξουδετερώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», δήλωσε ο Νατζίμπ Ντάνις εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος έκανε λόγο για «τρεις δράστες», αντί για τέσσερις που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει «σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς», τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Η επίθεση ξεκίνησε το Σάββατο 20-1-2018 λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ εναντίον των ανθρώπων.

«Τέσσερις δράστες βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον των πελατών», είχε δηλώσει αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αφγανιστάν (DNS).

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα λόφο στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι, με εξαίρεση τις φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από τη στέγη του εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι δράστες.

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους έναν έναν τους ορόφους. «Προχωρούμε αργά για να αποφύγουμε να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων», είχε εξηγήσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ράχιμι.

Ένας δημοσιογράφους του αφγανικού τηλεοπτικού δικτύου Tolo News, από το σημείο, έγραψε στο Twitter ότι «δύο ώρες μετά (την έναρξη της επίθεσης) συνέχιζε να ακούει πυροβολισμούς».

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο αύριο να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».

Αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), που είχε επισημάνει σε μια ανακοίνωση το 2011 ότι «το ξενοδοχείο Inter-continental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980».