Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για όσους πίνουν καφέ και αποφεύγουν το επεξεργασμένο κρέας

Οι άνθρωποι που αφενός πίνουν καφέ και αφετέρου ακολουθούν μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, ιδίως το επεξεργασμένο (όπως π.χ. τα αλλαντικά), έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που παρουσιάσθηκαν σε καρδιολογικό συνέδριο στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη Λάουρα Στίβενς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, χρησιμοποίησε υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) για να αναλύσει στοιχεία από χλιάδες ανθρώπους, που παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της μακρόχρονης «Καρδιολογικής Μελέτης του Φράμιγκχαμ» στις ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 7% για καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 8% για εγκεφαλικό, με κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Ακολούθησε η επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης μεταξύ καφέ-καρδιακής ανεπάρκειας με στοιχεία και από δύο άλλες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την Κάιλα Λάρα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στοιχεία για περίπου 15.700 ανθρώπους άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν κυρίως φυτοφαγική διατροφή (ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης) και απέφευγαν τα κρέατα (ιδίως τα επεξεργασμένα, όπως π.χ. τα αλλαντικά), είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη κατάσταση, στην οποία η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υγιεινός τρόπος διατροφής μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι «πιθανόν» καρκινογόνος, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκκολπωματίτιδα του εντέρου προκαλεί η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας του εντέρου
Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, ιδίως μη κατεργασμένο, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μια συχνή φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, την εκκολπωματίτιδα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με κρέας πουλερικών ή με ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με την μελέτη.

Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων. Περίπου το 4% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρές ή μακρόχρονες επιπλοκές.

Σχετικά λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες της πάθησης, η οποία έχει συσχετισθεί με το κάπνισμα, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία. Οι διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, κάτι που προσπαθεί να κάνει η νέα μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα ‘Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό “Gut” (Έντερο), ανέλυσαν στοιχεία για 46.500 άνδρες ηλικίας 40 έως 75 ετών, από τους οποίους οι 764 εμφάνισαν εκκολπωματίτιδα σε βάθος 26ετίας, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθεις καθενός με την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, έτειναν επίσης να χρησιμοποιούν συχνότερα φάρμακα ΜΣΑΦ, να καπνίζουν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν περισσότερο κρέας πουλερικών και ψάρια, κάπνιζαν λιγότερο, ασκούνταν περισσότερο και έπαιρναν συχνότερα ασπιρίνη παρά ΜΣΑΦ.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνδρες έκαναν την πιο αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είχαν τον πιο αυξημένο (κατά 58%) κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσους έτρωγαν σχεδόν κάθε μέρα κόκκινο κρέας (έξι μερίδες την εβδομάδα) και για όσους έτρωγαν κυρίως φρέσκο μη επεξεργασμένο κρέας. Η ηλικία και το βάρος δεν φάνηκε να παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιό τρόπο το κόκκινο κρέας σχετίζεται με την εκκολπωματίτιδα, γι’Α αυτό τόνισαν ότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. ‘Αλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν πάντως δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένη παρουσία φλεγμονωδών χημικών ουσιών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Δεν αποκλείεται επίσης στον βιολογικό μηχανισμό να εμπλέκονται τα βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μεταβάλλει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει συνέπειες για το έντερο, ευνοώντας την ανάπτυξη των εκκολπωμάτων (προβολών του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους).

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία:

http://gut.bmj.com/content/early/2017/01/03/gutjnl-2016-313082.short?g=w_gut_ahead_tab