Kατέρρευσε πεζογέφυρα στο Μαϊάμι – Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση μιας πεζογέφυρας την Πέμπτη 15-3-2018 σε αυτοκινητόδρομο της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, κοντά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας.

Σε έξι ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της πεζογέφυρα, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα επομένη του τραγικού δυστυχήματος, σημειώνοντας ότι εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται, διευκρίνισε επίσης ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μαϊάμι Αλβάρο Ζαμπαλέτα, σημειώνοντας ότι δύο παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα σωστικά συνεργεία εργαζόντουσαν όλη τη νύχτα με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ οι έρευνές τους επικεντρώνονται πλέον στην αναζήτηση σορών, πρόσθεσε.

“Δυστυχώς από επιχείρηση διάσωσης έχει μετατραπεί σε επιχείρηση περισυλλογής πτωμάτων”, είπε το πρωί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς κι άλλα οχήματα μπορεί να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια της πεζογέφυρας.

Μηχανικοί εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να καταρρεύσουν και οι δομές στις δύο άκρες της πεζογέφυρας, η οποία είχε τοποθετηθεί το Σάββατο και δεν είχε ακόμη ανοίξει στο κοινό.

Η πεζογέφυρα αυτή βάρους 950 τόνων αποσκοπούσε να συνδέσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με τις εστίες των φοιτητών. Τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια της πεζογέφυρας, η οποία κατέρρευσε χθες το βράδυ πάνω σε έναν αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες για ενδεχόμενα λάθη. Η πεζογέφυρα συνδέει τους κοιτώνες του πανεπιστημίου με την πόλη Σουίτγουότερ. Τοποθετήθηκε το περασμένο Σάββατο πάνω από τον αυτοκινητόδρομο που διαθέτει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας. Είχε μήκος 53 μέτρα και ζύγιζε 950 τόνους. Δεν είχε ανοίξει ακόμη για το κοινό. Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου αυτήν την περίοδο έχουν διακοπές από τα μαθήματά τους, από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Οι διασώστες αναζητούν ίχνη ζωής ανάμεσα στα συντρίμμια: στο τσιμέντο και τα αυτοκίνητα που καταπλακώθηκαν σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους της νότιας Φλόριντας.

Λίγο νωρίτερα η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων έκανε λόγο για “πολλούς νεκρούς” χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Τουλάχιστον έξι τραυματίες ανασύρθηκαν και απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα. Οκτώ αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν κάτω από την γέφυρα, είπε ο δήμαρχος Κάρλος Χιμένες.

Κάποια στιγμή η αστυνομία ζήτησε από τα ελικόπτερα των τηλεοπτικών σταθμών που πετούσαν από πάνω καλύπτοντας σε ζωντανή μετάδοση το δυστύχημα να φύγουν ώστε οι διασώστες να μπορέσουν να ακούσουν τις φωνές των παγιδευμένων ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια, ανέφερε το τοπικό κανάλι Miami TV.

Η εταιρεία Munilla Construction Management, που είχε εγκαταστήσει την πεζογέφυρα, με ανάρτηση στο Twitter έκανε λόγο για “καταστροφική κατάρρευση που προκάλεσε τραυματισμούς και απώλειες ζωών”.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνονταν από την αβεβαιότητα για το κατά πόσο ευσταθής είναι η γέφυρα, καθώς ένα τμήμα της παραμένει στον αέρα.

Η πεζογέφυρα συνδέει τους κοιτώνες του πανεπιστημίου με την πόλη Σουίτγουότερ. Τοποθετήθηκε το περασμένο Σάββατο πάνω από τον αυτοκινητόδρομο που διαθέτει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας. Είχε μήκος 53 μέτρα και ζύγιζε 950 τόνους. Δεν είχε ανοίξει ακόμη για το κοινό. Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου αυτήν την περίοδο έχουν διακοπές από τα μαθήματά τους, από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Η γέφυρα συνδέει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας με την πόλη Σουιτγουόερ και είχε εγκαινιαστεί πριν από λίγες ημέρες, το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Δεν είχε ωστόσο ανοίξει ακόμη για το κοινό.

Το κανάλι CBS Miami πρόβαλε εικόνες στις οποίες διακρίνονται πυροσβέστες να σκαρφαλώνουν στα συντρίμμια ενώ την ίδια ώρα νοσηλευτές δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες στον δρόμο. Ένας μεγάλος γερανός και πολλά ασθενοφόρο βρίσκονταν στην περιοχή για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες των οχημάτων και να απομακρύνουν τους τραυματίες.

Ένα άλλο τοπικό κανάλι, το NBC 6 South Florida, έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, επικαλούμενο την Τροχαία Αυτοκινητόδρομων της Φλόριντας.

Η αστυνομία του Μαϊάμι έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με τις εικόνες που μετέδιδε το CBS Miami, η γέφυρα καταπλάκωσε τουλάχιστον τρία οχήματα.