Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Νέες κατηγορίες ασφαλισμένων για εργόσημο

Εγκύκλιο σχετικά με το εργόσημο εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στην κατηγορία των απασχολουμένων με αμοιβή και παρακράτηση εισφορών, μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου, υπάγονται μόνο οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων αθλημάτων επαγγελματικής κατηγορίας στους οποίους συμμετέχουν Α.Α.Ε. (Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες). Επομένως, όπως ορίζει η εγκύκλιος, με την ανωτέρω τροποποίηση, εξαιρούνται ρητά οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές, καθώς και οι παρατηρητές διαιτησίας για αγώνες αθλημάτων ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω διάταξη ισχύει από τις 19 Ιουλίου 2018, ημερομηνία ισχύος του άρθρου 279 του Ν. 4555/2018, με το οποίο εντάχθηκε η νέα κατηγορία των διαιτητών στη διαδικασία του εργοσήμου.

Επίσης, από τις 24 Δεκεμβρίου 2018, στα πρόσωπα που αμείβονται και ασφαλίζονται με τη διαδικασία του εργοσήμου προστίθενται και οι απασχολούμενοι ως κομπάρσοι σε τηλεοπτικές εκπομπές ή παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών ή διαφημίσεων που αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα.