Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός. Ψάξτε παντού

«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτήν τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας όχι μόνο ξαφνιασμένος αλλά και εξοργισμένος.

«Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά», ανέφερε.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση για πάνω από 30 χρόνια, από απλός υπάλληλος σε ασφαλιστικό ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους και όταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Για την περίοδο που ήταν υπουργός, την περίοδο της «μεγάλης καταιγίδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δέχθηκε για τις πολιτικές επιλογές του «μία πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, η οποία εξελίχθηκε με ύβρεις, προπηλακισμούς, επιθέσεις, απειλές, προσβολές». Πρόκειται για την περίοδο που, όπως σημείωσε, άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, την περίοδο που με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Εργασίας (Οκτώβριος 2009), η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δισ. ευρώ και έγινε 2,85 δισ. «Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι τότε το υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των δαπανών, ύψους 4,5 δισ., για να αποτραπούν οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις για τις οποίες πίεζε η τρόικα.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. «Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα υιοθέτησε αυτό το σχέδιο, δεν το επέβαλε.

«Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%» υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ως εμπλεκόμενος, με βάση μία γελοία και ψευδή κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπλοκής μου. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα. Δεν θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους, εντιμότητας, συμπεριφοράς».

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Αν υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τα μεγάλα σκάνδαλα της υγείας, ο ένας είναι ο Κουτρουμάνης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από το 2000 και μέχρι τουλάχιστον την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και είχε μιλήσει για τη μεγάλη λεηλασία των πόρων των ταμείων, πολύ περισσότερο μετά το 2004 που φαινόταν ότι υπήρχε ένας εκτροχιασμός με τις μεθόδους και φαρμακευτικών εταιρειών και παρόχων υγείας, με την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, με τις εικονικές συνταγές».

«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επισήμανε ότι δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να αμφισβητηθούν το ήθος και η ακεραιότητά του, βγήκε φτωχότερος και χρεωμένος από την πολιτική, και σήμερα το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να παραγραφούν τα αδικήματα και να μείνει σκιά. «Δεν ανέχομαι να κατηγορούμαι, όταν έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου, την ψυχή μου σε εκείνο το υπουργείο για να μη συμβεί στη χώρα αυτήν το χειρότερο. Και σήμερα να καλούμαι να δώσω εξηγήσεις με μία τέτοια μαρτυρία;» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Ο κ. Φρουζής είχε πάει στο υπουργείο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ μαζί με τον κ. Φιλιώτη, ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους. Εκείνο που θεωρώ, πλέον, υποχρέωσή σας είναι συμβάλετε να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Όλες οι μαρτυρίες να ερευνηθούν με τους μάρτυρες παρόντες, είτε τους θέλετε προστατευόμενους, είτε δεν τους θέλετε προστατευόμενους. Χωρίς καμία παραγραφή. Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και προειδοποίησε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Όταν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες, πολλοί αθώοι μπορεί να τυλιχθούν σε μια κόλλα χαρτί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».