Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου την Παρασκευή

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, με τα σενάρια να θέλουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να οδηγούνται σε «διαζύγιο» με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον ψηφιστούν από τη βουλή της ΠΓΔΜ οι τροπολογίες* που σχετίζονται με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Άμυνας θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αντικατάσταση των όλων των μελών της κυβέρνησης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, 14:30

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα παραχωρούσαν σήμερα Τετάρτη συνέντευξη, με διαφορά μίας ώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αναβλήθηκε. Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε το κανάλι ότι θα προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία ορίστηκε για την Παρασκευή, και στη συνέχεια θα μιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Πάντως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει ότι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Τετάρτη θα αναβληθεί.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Εν τω μεταξύ, αναβάλλεται η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ για αύριο ή μεθαύριο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος, στην έναρξη της οποίας ο Πάνος Καμμένος είπε ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που προσδιόρισε για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η αναβολή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κρίθηκε αναγκαία μετά τις πολλές διαφοροποιήσεις των βουλευτών του σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών.  Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση μαζί με τον Πάνο Καμμένο παραμένουν μόνο η κ. Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης.

Εξάλλου, την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, γνωστοποίησε με επίσημη δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη θέση της στο θέμα της έγκρισης ή καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, που δοκιμάζει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει ότι θα απουσιάσει από την συνεδρίαση, επειδή δεν ενημερώθηκε έγκαιρα και όταν προσκλήθηκε τηλεφωνικά δεν της γνωστοποιήθηκε η ατζέντα, ενώ επίσης θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη επαρχία για την προώθηση νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς της.

«Έχω διαφορετική θέση με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν, χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο», τονίζει.

Η ίδια επισημαίνει ότι «σε κορυφαίες στιγμές, όταν μιλάμε με φανατισμό ή δογματισμό για ‘κόκκινες γραμμές’ δεν διαμορφώνουμε έναν ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της, καθώς «βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση».

* Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ. Η συζήτηση στην βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Πρόσφατα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80 – κάτι όμως που, σε σημαντικό βαθμό, θα εξαρτηθεί από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στη Βουλή της χώρας, σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν ψηφίσει υπέρ.