Κτηματολόγιο: Internet υπηρεσία με αεροφωτογραφίες όλης της Ελλάδας

Δωρεάν πρόσβαση σε αεροφωτογραφίες όλης της χώρας, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Κτηματολόγιο Α.Ε., προσφέρει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  Σε παλαιότερη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό μια τέτοιας έκτασης διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα περιήγησης σε χαρτογραφικό υλικό όλης της χώρας, προσβάσιμη από όλους τους πολίτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βλέπει φωτογραφίες, που είναι αποτέλεσμα λήψεων από αεροπλάνο ή δορυφόρο (ορθοφωτογραφίες), σε πολύ υψηλή ανάλυση, επιλέγοντας το σχετικό link στο τέλους του άρθρου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 12-03-2017, 21:12

Η προσπάθεια που έχει γίνει είναι πολύ καλή με μετρήσεις αποστάσεων και εμβαδών της κάθε περιοχής, αρκεί πρώτα να εντοπίσετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει – γεγονός πολύ δύσκολο ιδιαίτερα για ακίνητα σε μεγάλες πόλεις. Οι ορθοφωτογραφίες αφορούν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με εξαίρεση ορισμένες παραμεθόριες περιοχές, καθώς και ορισμένες διαβαθμισμένες εγκαταστάσεις, για τις οποίες ισχύουν περιορισμοί και απαγορεύσεις από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της χώρας.

Η χωρική ανάλυση των εικόνων είναι 20 εκατοστά για τις αστικές περιοχές και 50 εκατοστά για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι ορθοφωτογραφίες αυτές προέκυψαν από φωτοληψίες της περιόδου 2007-2009 και αποτελούν το πλέον πρόσφατα ενημερωμένο χαρτογραφικό υλικό, με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση,  και περιλαμβάνουν το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας με εξαίρεση ορισμένες παραμεθόριες περιοχές καθώς και ορισμένες διαβαθμισμένες εγκαταστάσεις, για τις οποίες ισχύουν περιορισμοί και απαγορεύσεις από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες της χώρας σε ότι αφορά στις διαδικασίες των αεροφωτογραφήσεων

Η ηλεκτρονική υπηρεσία βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και αναμένεται σύντομα η αναβάθμισή της με επιπλέον δεδομένα και λειτουργίες. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gis-services@ktimatologio.gr

Η προσπάθεια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο έργο, το οποίο η Κτηματολόγιο Α.Ε. υλοποίησε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Παράλληλα, η υποδομή που δημιουργεί το έργο αυτό ήδη αξιοποιείται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και από τον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη υπηρεσιών και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Επιλέξτε το παρακάτω link για να δείτε τις φωτογραφίες:

http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx