Λαγκάρντ: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για βιώσιμη ανάπτυξη (upd)

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον συγχαίρω για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας» αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο Twitter λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει επίσης πως κατά τη συνάντηση συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να εργαστούν μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Λαγκάρντ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Υπογράμμισα, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Συμφωνήθηκε εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο και την ρύθμιση του χρέους

Η εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.

Συνάντηση Τσίπρα – Μοσκοβισί στο Νταβός: Η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση

Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Αυτό τονίστηκε νωρίτερα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, με το ραντεβού των δύο ανδρών να ανανεώνεται για τις 8 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφάζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το ραντεβού των δύο ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.