Μηνύματα Κοτζιά με πολλούς αποδέκτες

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα με συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε πρωτίστως τη σημασία της θέσης που έλαβε χθες η ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ την οποία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλώντας επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στάση της θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ήταν «μία πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996 για τα Ίμια», «η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ για την Τουρκία» τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι «ο πρώτος εμπορικός-οικονομικός εταίρος της γειτονικής χώρας και ότι η Τουρκία έχει πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη». Παράλληλα διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να κάνει στην Ελλάδα παραβιάσεις όπως αυτές που κάνει στη Μ.Ανατολή καθώς έχει απέναντί της «μία οργανωμένη χώρα και διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα εδάφη της».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας κατά κύριο λόγο ότι η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη προς αυτή ΑΟΖ, ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ερωτηθείς αν μπορεί η γειτονική χώρα να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή με αυτή της τη στάση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Τουρκία γνωρίζει ότι οι επόμενοι ενεργεριακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με την Γαλλία και τις ΗΠΑ και ξέρει ότι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, μόλις εμφανιστούν οι γαλλικές και αμερικανικές πλατφόρμες εξόρυξης, δεν μπορεί να πουλά αυτού του είδους τους τσαμπουκάδες».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη σύνδεση που επιχειρεί η Τουρκία του Κυπριακού με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τις επιτυχημένες προσπάθειες τις ελληνικής διπλωματίας, ότι δηλαδή, έχει μπει επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, και, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ΄70, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η ουσία του προβλήματος που είναι η κατοχή και τα παρεμβατικά “δικαιώματα” της Τουρκίας. Σε αντίθεση, όπως εξήγησε, με την προηγούμενη κατάσταση όπου είχε εξελιχθεί το Κυπριακό από θέμα κατοχής σε ένα πρόβλημα διαχείρισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ένα πολιτικό πρόβλημα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις έναντι αλλήλων των δύο κοινοτήτων, της Τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς.