Μητσοτάκης: «Εκκωφαντική αποτυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό»

Θλιβερή χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική διαχείριση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιεί περιοδεία στο νησί και επισκέφθηκε το πρωί το κέντρο υποδοχής, όπου και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το κέντρο, δυναμικότητας 700 ατόμων, φιλοξενεί σήμερα πάνω από 3800 πρόσφυγες σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι -ενώ η χώρα μας έχει στη διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ- υπάρχουν σήμερα αυτές οι συνθήκες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όπως σημείωσε, στο ζήτημα του προσφυγικού, από την πλευρά της κυβέρνησης, συνυπάρχει η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και ο κυνισμός. « Ιδεοληψία, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Ανικανότητα διαχειριστική, γιατί υπάρχουν οι συνθήκες που είδα. Αδιαφάνεια, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα κονδύλια και να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Και θα αναμένουμε και εμείς με ενδιαφέρον την έρευνα που διεξάγεται για το αν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Και κυνισμός, γιατί όλη αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι ανθρωπιστές, τους καλώ να έρθουν εδώ να δουν τις πραγματικές συνθήκες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι διαδικασίες ασύλου, ώστε η διαδικασία να τελεσιδικεί γρηγορότερα, να υπάρξει γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και να υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών.

«Δυστυχώς η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι συνολική και εκκωφαντική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.