Οδηγός έπεσε σε πεζούς στην Γερμανία – 4 νεκροί, δεκάδες τραυματίες (video)

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σαββάτο 7-4-2018 όταν ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε ομάδα πεζών που βρίσκονταν στην παλιά πόλη του Μούνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο οδηγός αυτοκτόνησε επιτόπου χρησιμοποιώντας το όπλο του.

Οι δεκάδες θαμώνες του εστιατορίου που βρίσκεται στην περιοχή «Kiepenkerl» στο ιστορικό κέντρο του Μούνστερ και, λόγω της καλοκαιρίας, κάθονταν στον εξωτερικό χώρο του ομώνυμου εστιατορίου, ήταν ο στόχος του άνδρα ο οποίος οδήγησε το φορτηγό του κατευθείαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν – μεταξύ των οποίων και ο δράστης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε επιτόπου – ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30. Έξι εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το νοσοκομείο της πόλης έχει απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του.

Αντίθετα με πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν αναζητεί περισσότερους δράστες, εκτός από τον οδηγό, ο οποίος, όπως επιβεβαιώθηκε, αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε στο σημείο της επίθεσης.

Αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του δράστη

«Αδιευκρίνιστα» παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης με μικρό φορτηγό εναντίον θαμώνων εστιατορίου στην παλιά πόλη του Μούνστερ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ωστόσο τόνισαν ότι οι έρευνές τους αφορούν όλα τα ενδεχόμενα.

Στο μεταξύ το Νοσοκομείο του Μούνστερ, με ανακοίνωσή του ζητεί δωρεές αίματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

Από την πλευρά του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε «στενή ανταλλαγή» πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την εξιχνίαση της ενέργειας και εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα.

«Τρομακτικές ειδήσεις από το Μούνστερ. Η Αστυνομία της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας σας κρατά ενήμερους. Η σκέψη μας είναι στα θύματα και τους οικείους τους», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό της λογαριασμό το Twitter η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

«Όλο το Μούνστερ θρηνεί για αυτό το τρομερό συμβάν. Η συμπάθειά μας είναι για τους συγγενείς των νεκρών», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Μάρκους Λέβε.

Επίσης, η αστυνομία εξετάζει ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε στο όχημα του δράστη και έχει προληπτικά εκκενώσει σπίτια και επιχειρήσεις στην γύρω περιοχή. Οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν πάντως ακόμη την κατάσταση «αδιευκρίνιστη», σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του δράστη, από πολλά γερμανικά μέσα ωστόσο υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση του Ουζμπέκου Ραχμάτ Ακίλοφ, ο οποίος, στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» στις 7 Απριλίου του 2017 είχε οδηγήσει φορτηγό εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό 14.