Μείωση παραγωγής πετρελαίου αποφασίζει ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί που δεν είναι μέλη του Οργανισμού αναμένεται να συμφωνήσουν στη σημερινή τους συνάντηση να παρατείνουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής έως τα τέλη του 2018, δήλωσαν σήμερα τέσσερις πηγές από τον ΟΠΕΚ.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις για την ακριβή διατύπωση της αναμενόμενη ανακοίνωση, με τη Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, να πιέζει για ένα σαφές μήνυμα για το πώς θα τερματιστεί η συμφωνία αυτή.

Η ισχύουσα συμφωνία των παραγωγών, βάσει της οποίας μειώνουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές πετρελαίου, λήγει τον Μάρτιο.

«Θα συμφωνήσουν στους εννέα μήνες», δήλωσε ο απεσταλμένος μιας χώρας στον ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά.

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε: «Καθόλου εκπλήξεις – όλοι στηρίζουν τους εννέα μήνες». Αντίστοιχα ήταν τα σχόλια δύο ακόμα πηγών. Μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα ακολουθήσει συνάντηση του Οργανισμού και των χωρών που δεν είναι μέλη του, με επικεφαλής τη Ρωσία, γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδας.