ΟΣΔΕ: Κανονικά η πληρωμή αγροτών με μισθωμένα αγροτεμάχια χωρίς Α.Τ.ΑΚ

Κανονικά θα μπορούν και οι αγρότες που έχουν μισθωμένα αγροτεμάχια χωρίς όμως Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στον ΟΣΔΕ, και να πληρωθούν, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Ωστόσο, θα πρέπει οι αγρότες να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης της επόμενης χρονιάς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταθέσουν και το συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας που έχουν κάνει.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι θα μπει τάξη» δήλωσε σχετικά ο κ. Αποστόλου και συνέχισε ότι «μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων». Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θανάση Καπρέλη, σε ελέγχους που έγιναν μετά από καταγγελίες στον οργανισμό, διαπιστώθηκε ότι 1.200.000 ευρώ έχουν δοθεί σε αγρότες για αγροτεμάχια που δεν είχαν δηλωθεί στη εφορία. «Από τους 128 αγρότες που ελέγχθηκαν, μόνο οι 15 ήταν εντάξει, ενώ οι υπόλοιποι 113 είχαν μηδενικό Ε9» δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική για μετά το 2020, ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε στη «μάχη» που δίνει η χώρα μας προκειμένου να παραμείνει η χρηματοδότηση στα σημερινά επίπεδα, καθώς και να παραμείνουν οι δύο πυλώνες αγροτικής ανάπτυξης και άμεσων ενισχύσεων. Υπογράμμισε πως «είχαμε μια πρώτη νίκη στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ, αλλά η μάχη είναι σκληρή». Ζήτησε οι επιδοτήσεις να έχουν ως στόχο τους νέους αγρότες, τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.

Τάχθηκε για ακόμη μια φορά κατά των συγχρηματοδοτήσεων των ενισχύσεων της ΚΑΠ, που θα σημάνει την επανεθνικοποίηση της σημειώνοντας ότι «μετά τη σχετική τοποθέτηση και του Επιτρόπου Χόγκαν φαίνεται ότι θα έχουμε καλή εξέλιξη». Σημείωσε πως «δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθούμε» την παράγραφο 19 των συμπερασμάτων του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της περασμένης Δευτέρας, και ζητούσε την πλήρη και άμεση εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων του πυλώνα 1 μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που δίνονται με βάση την έκταση.

«Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των αγροτών μας, αλλά και γιατί δεν μπορεί η σύγκλιση να γίνει με κριτήριο μόνο τη στρεμματική ενίσχυση», ανέφερε σχετικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε «είμαστε από τις χώρες που παίρνουμε τη μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση, περί τα 50 ευρώ το στρέμμα, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. μόλις ξεπερνά τα 25 ευρώ». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης σημείωσε ότι «οι ενισχύσεις θα συνδεθούν με τα αποτελέσματα» στη νέα ΚΑΠ ζητώντας «να μην υπάρχει αναφορά για πλήρη σύγκλιση, που αν περάσει ως έχει, θα μείωση το ύψος των ενισχύσεων και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των ελληνικών εκμεταλλεύσεων».