Πέθανε η Aretha Franklin

Η «βασίλισσα της σόουλ» Aretha Franklin (Αρίθα Φράνκλιν) απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press επικαλούμενο τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας. Σύμφωνα με το πρακτορείο η αιτία του θανάτου της, ήταν ο καρκίνος στο πάγκρεας.

«Η βασίλισσα της Σόουλ», που βραβεύτηκε με 18 Γκράμι και είχε 25 χρυσούς δίσκους, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ, σύμφωνα με το AP. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2010 και τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Louise Franklin, γεν. 25 Μαρτίου 1942) ήταν Αμερικανή τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια. Στους θαυμαστές της ήταν γνωστή ως η «Βασίλισσα της Σόουλ». Είναι φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά έχει τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες.

Η Φράνκλιν, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία “Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία” πήρε το παρατσούκλι “Το βραβείο της Αρίθα”.

Η Φράνκλιν είχε ένα σύνολο είκοσι νούμερο 1 σινκλς στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το “Respect” τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, “I Knew You Were Waiting (For Me)” ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.