Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους και αγαπητούς στους συναδέλφους του φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πέθανε έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 17:27

Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Οι συνάδελφοί του που εργάστηκαν στο πλάι του στο πεδίο τόνισαν πως το Ρόιτερς έχασε έναν ταλαντούχο, απόλυτα αφοσιωμένο φωτοειδησεογράφο και δημοσιογράφο.

Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα, πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν».

«Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.

Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.

Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απορροφημένος στη δουλειά του, ήταν θερμός, αστειευόταν, συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω του. Ενίοτε, μπορούσε να είναι παράφορος.

«Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ. «Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο.»

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Ρόιτερς που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε πριν λίγη ώρα ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, συνάδελφος, δάσκαλος, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.

Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά.

Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με την δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά.

Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη και τα θέρμα μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Με ανακοίνωσή της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του Γιάννη Μπεχράκη, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) απηύθυνε «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters».

Η ανακοίνωση:

«Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της γενιάς του, απεβίωσε χτες στην Αθήνα μετά από πάλη με τον καρκίνο. Ήταν 58 ετών.

Νοιώθοντας συντριβή για τον αδόκητο θάνατό του, τα μέλη της ΕΑΞΤ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο οποίο εργάστηκε και διακρίθηκε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Για δεκαετίες ολόκληρες λίγα ήταν τα μεγάλα πολεμικά, πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο από τα οποία απουσίασε ο Γιάννης. Το να πει κανείς ότι απλώς τα κάλυψε με τον φακό του, θα ήταν πολύ φτωχό. Με τις φωτογραφίες του σφράγισε τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα – από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι την προσφυγική κρίση και την Αραβική Άνοιξη.

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον.

Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.

Πέρα από την πολυσχιδή και δημιουργική δουλειά του, ο Γιάννης ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της ΕΑΞΤ. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.
“Είμαι εκεί για να καταγράφω τις καλύτερες και τις χειρότερες πλευρές της ανθρωπότητας”, είπε κάποτε. Ας μείνουν αυτά τα λόγια ως παρακαταθήκη του.

Tο ΔΣ της ΕΑΞΤ»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για την απώλεια του φωτορεπόρτερ Γ. Μπεχράκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη: «Ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε ότι «μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο». Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά. Για τον πρόωρο χαμό του εκφράζω στους οικείους του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Δ. Παπαδημούλης

Τη φράση του Γιάννη Μπεχράκη «μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», θυμάται ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αποχαιρετώντας τον.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει: «’έφυγε’, νικημένος από τον καρκίνο στα 59 του, ο πολυβραβευμένος και με το βραβείο Πούλιτζερ, κορυφαίος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. “Μία φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο”, έλεγε. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια του υφ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη

«Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια», αναφέρει σε δήλωσή του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος και τονίζει: «Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ’ επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν’ αλλάξει την στάση του».

Ο υφυπουργός και τα στελέχη της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπεχράκης είχε βραβευτεί από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τον Φεβρουάριο του 2016.

O Σταύρος Θεοδωράκης για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη

«O Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου. Όχι μόνο για το Πούλιτζερ αλλά για την αλήθεια της ματιάς του», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη και προσθέτει: «Μάλλον ο παράδεισος ήθελε και αυτός τον φωτορεπόρτερ του… Συλλυπητήρια στη γυναίκα του, στα παιδιά του και σε όσους τον αγαπούσαν».