16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας

Με ελλείψεις αναισθησιολόγων, αλλά και με κενές θέσεις ειδικευόμενω, βρίσκει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, όπου ο αριθμός των αναισθησιολόγων είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τον αριθμό των χειρουργών, αναφέρει η πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος Θεοδώρα Αστέρη και παράλληλα σημειώνει ότι περίπου οι μισές θέσεις για ειδικότητα στην αναισθησιολογία είναι κενές.

«Από το 1846 που ο οδοντίατρος William Morton πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια επίδειξη γενικής αναισθησίας σε ασθενή με χρήση αιθέρα για χειρουργική επέμβαση στο γενικό νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης η αναισθησιολογία εξελίχθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να δώσει άλλη ώθηση και στις χειρουργικές ειδικότητες. Έτσι, σήμερα χρειαζόμαστε πάρα πολλούς αναισθησιολόγους. Δυστυχώς, λόγω της κρίσης, ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί. Από την άλλη μεριά, χάνουμε πολλούς νέους γιατρούς επειδή φεύγουν στο εξωτερικό. Έτσι έχουμε μία υποστελέχωση παρόλο που το υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή κάνει προσπάθεια ενίσχυσης των νοσοκομείων προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας για αναισθησιολόγους. Εκείνο που θέλουμε είναι να κινητοποιήσουμε τους νέους γιατρούς να επιλέξουν την αναισθησιολογία, γιατί αν δημιουργηθεί ένα κενό δεν θα μπορούν καλυφθούν οι ανάγκες των χειρουργείων. Γιατί για να είναι μια χειρουργική επέμβαση ασφαλής και ανώδυνη, θα πρέπει να υπάρχει αναισθησιολόγος. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευομένων αυτή τη στιγμή και σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή είμαστε περίπου στο 50%. Είναι ένα ποσοστό που σας το δίνω λίγο αόριστα, αλλά αυτό είναι όσον αφορά τη λήξη ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει η κ. Αστέρη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας, η Εταιρεία Αναισησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος διοργανώνει σήμερα (16 Οκτωβρίου στις 18.00) στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ημερίδα στη διάρκεια της οποίας θα δώσουν διαλέξεις ειδικοί και ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι, φοιτητές Ιατρικής, ενώ θα καταθέσουν την εμπειρία τους από την επαφή με την ειδικότητα και μη ειδικοί.