Δραγασάκης: ΜΕ ΠΝΠ μέχρι το τέλος του έτους η παράταση του νόμου Κατσέλη

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης, εξήγησε ότι η παράταση δίνεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. παράταση νόμου κατσέλη.

Μέσα στο δίμηνο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και με τις τράπεζες θα έχουν καταλήξει σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα συνδυαστεί με μια ευρύτερη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα έχει δύο σκέλη.

Πρώτο σκέλος είναι η επιδότηση ενοικίου σε όσους δεν έχουν δική τους κατοικία ούτε έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως οι Ρομά, νέα ζευγάρια, φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, αλλά και καθηγητές που διορίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε περιοχές όπου τα ενοίκια είναι ακριβά λόγω της ευρείας επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb), όπως έχει διαπιστωθεί για παράδειγμα σε κάποια νησιά.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη χορήγηση επιδόματος εξυπηρέτησης δανείου, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο δανειολήπτης πληρώνει τις δόσεις που έχουν «κουρευτεί» από την τράπεζα.