Σίγουρη η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2017

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για παράταση ολίγων ημερών στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2017 που λήγει την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ενώ υπολοίπονται να υποβληθούν περίπου 2,5 εκατ. δηλώσεις από τα 6,5 εκατομμύρια συνολικά. Πιθανό θεωρείται να δοθεί παράταση έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017. Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ήδη εισηγήσεις από τις ενώσεις των φοροτεχνικών και των λογιστών, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως η παράταση της σχετικής προθεσμίας θα είναι μικρής διάρκειας και δεν θα επαναληφθεί, λένε αρμόδια στελέχη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, 16:12

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πρόκειται να ανακοινωθούν έως την Παρασκευή που λήγει η αρχική προθεσμία.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου θα δεχθεί την Τετάρτη 28/6/2017 τις σχετικές εισηγήσεις για την παράταση προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, όπως ανέφερε μιλώντας την Τρίτη 27/6/2017 στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες η παράταση θα είναι λίγων ημερών ενώ θεωρείται απίθανο να διαρκέσει πέραν του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουλίου όπως ζητούν οι Ενώσεις των Λογιστών και των Φοροτεχνικών. Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να διαρκέσει ώς την 14 Ιουλίου.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει την επιστροφή των παραβόλων που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες ΙΧ που ήταν στη λίστα των διασταυρώσεων με τα ανασφάλιστα. Επίσης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στο παράβολο των 250 ευρώ το οποίο πλέον πρόκειται να κλιμακωθεί ανάλογα με το μέγεθος του κυβισμού των οχημάτων. Ετσι όπως διευκρινίστηκε το παράβολο θα ορισθεί στα 100 ευρώ για δίτροχα ώς 250 κυβικά εκατοστά, στα 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, στα 200 ευρώ για τα ΙΧ αυτοκίνητα κάτω των 1.000 κυβικών και σε 250 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα.

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων άφησε ανοικτό η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Μιλώντας στον «Realfm 97,8», είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν θα δοθεί η παράταση της προθεσμίας.

Πάντως, έως τώρα, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας, πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί, ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι αγρότες, που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους. Οι ενώσεις των λογιστών και των φοροτεχνικών ζητούν παράταση τουλάχιστον 20 ημερών στην προθεσμία. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών αυτή δεν εξετάζεται να υπερβαίνει το δεκαήμερο.

Σε 3 δόσεις η πληρωμή του φόρου 2017

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2017 πρέπει καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. H 1η δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017, η 2η δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Πρόστιμα:

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Παπανάτσιου, έως το τέλος Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αναρτήσει στο ΤΑΧΙS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Αυτά θα εξοφληθούν σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.