ΥπΟικ: Καμία παράταση φορολογικών δηλώσεων 2017

Διαψεύδονται δημοσιεύματα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017, όπως ανέφεραν το απόγευμα της Τετάρτης 31/5/2017 κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση. παραταση φορολογικων δηλωσεων 2017

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει και να εκπληρώσουν εγκαίρως την υποχρέωσή τους. Πάντως, η όποια παράταση λογικό είναι να δοθεί προς τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής και όχι 1 μήνα νωρίτερα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα ατονήσει η όλη προσπάθεια. Στο μεταξύ, από τα 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν έως τις 30-06-2017, μέχρι στιγμής,  έχουν υποβληθεί 1.566.284 φορολογικές δηλώσεις.

Νωρίτερα, αρκετά δημοσιεύματα και μετά από πληροφόρηση κύκλων του ΥπΟικ, έκαναν λόγο για ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017. Η παράταση θα αφορά τόσο την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των φυσικών προσώπων όσο και των νομικών προσώπων που λήγουν κανονικά στις 30 Ιουνίου 2017. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές στην συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων.

Παράλληλα με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τετάρτη 31/5/2017 στη Βουλή θα προβλέπεται παράταση και στην προθεσμία υπαγωγής των φορολογούμενων στο νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Η προθεσμία που έληγε σήμερα θα παραταθεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Στην τροπολογία θα προβλέπεται αύξηση στο 12% από 10% στον συντελεστή προσδιορισμού του πρόσθετου φόρου που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν από αύριο έως και τη λήψη της νέας προθεσμίας δηλώσεις για την ρύθμιση των υποθέσεων τους. Σημειώνεται ότι η ένταξη στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων απαλλάσσει τον φορολογούμενο από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Προβλέπεται μόνο η καταβολή πρόσθετου φόρου επιπλέον του φόρου που αναλογεί.

Εξάλλου, οδηγό με τις συνηθέστερες ερωτήσεις – απαντήσεις για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2017 (για τα εισοδήματα του 2016) εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων κανονικά λήγει στο τέλος Ιουνίου και έως τώρα έχουν υποβληθεί 1.566.284 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 6,2 εκατομμυρίων δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν.

Φορολογικη δηλωση 2017

Μεταξύ των βασικότερων ερωτήσεων – απαντήσεων που περιλαμβάνονται στον οδηγό της ΑΑΔΕ και είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι οι ακόλουθες:

1. Ποιες ιατρικές δαπάνες μειώνουν το φόρο εισοδήματος;

– Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις

–  Έξοδα νοσηλείας

–  Έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης

–  Έξοδα για την απασχόληση νοσηλευτή/τριας

–  Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων που εδρεύουν στην Ελλάδα

–  Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά

–  Ειδικές δαπάνες περίθαλψης τέκνων με αναπηρία

– Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή

Η έκπτωση φόρου 10% για τα ιατρικά έξοδα που ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

2. Πώς αποδεικνύεται ότι ένα ακίνητο παρέμεινε κενό;

Αν ο φορολογούμενος δηλώνει στο έντυπο Ε2 κάποιο ακίνητό του ως κενό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, χρειάζονται φωτοαντίγραφα των λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινόχρηστων κ.λπ.), από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για το υπόψη χρονικό διάστημα.

3. Μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα του έτους 2016;

Όχι, η δήλωση εκχώρησης μη εισπραχθέντων μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας έχει καταργηθεί. Μπορούν όμως να δηλωθούν ως ανείσπρακτα και να μην φορολογηθούν εφόσον προσκομιστούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και πριν από την υποβολή της δήλωσης ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών που έχουν ασκηθεί και που, κατά περίπτωση, υπάρχουν.

4. Πώς πρέπει να δηλωθούν οι αναδρομικές αποδοχές, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2016;

Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων

5. Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και υποβολής χωριστών δηλώσεων, ποια δικαιολογητικά πρέπει να συνυποβάλλουν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Χρειάζεται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο, ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά, οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων.

6. Ισχύουν οι δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη συνολικής ετήσιας δαπάνης;

Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

7. Οι αγροτικές επιδοτήσεις καλύπτουν τεκμήρια;

Οι εισοδηματικές αγροτικές επιδοτήσεις (κωδ. 908, 911 και 914), καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες, δηλαδή, μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια. Γι’ αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδ. 907, 910 και 913). Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδ. 912), αν και δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά, όπως, οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια.

8. Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός φορολογουμένου;

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως 31/12/2017.

9. Ποιες αντικειμενικές δαπάνες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου;

– Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες και των βοηθητικών χώρων αυτών

– Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.

– Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων

– Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κλπ.

– Δαπάνες σκαφών αναψυχής.

– Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.

– Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.

Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες, προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες διαβίωσης δεν εφαρμόζονται για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην αλλοδαπή. Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

10. Ποιον βαρύνει η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στην περίπτωση που παραχωρείται δωρεάν κύρια κατοικία από γονείς σε τέκνα ή το αντίθετο;

Στην περίπτωση αυτή, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει αυτόν που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή.