Πτώση 5% στις τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν σχεδόν 5% σήμερα, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) διαμήνυσε ότι είναι πιθανόν να συμφωνήσει σε μία μικρότερη της αναμενόμενης μείωση της παραγωγής και η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις εμπορικές εντάσεις πλήττει τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στη Βιέννη για να αποφασίσει την πολιτική αναφορικά με την παραγωγή του, σε συντονισμό με παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, όπως τη Ρωσία, το Ομάν και το Καζακστάν. Υπήρχαν προσδοκίες για μία συνολική μείωση της παραγωγής μεταξύ 1 και 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι η ομάδα «ΟΠΕΚ+» θα είναι ευτυχής με μία μείωση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ υποχώρησε κατά 2,72 δολάρια στα 58,84 δολάρια το βαρέλι στις 12.43 (ώρα Ελλάδας), έχοντας κατρακυλήσει νωρίτερα έως τα 58,36 δολάρια, ενώ η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 2,32 δολάρια στα 50,57 δολάρια το βαρέλι. Τόσο η τιμή του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού έχουν μειωθεί 30% στο τρέχον τρίμηνο.

Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 4,1% από τα μέσα του 2018, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, φθάνοντας τα 33,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή πετρελαίου από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου –ΟΠΕΚ, Ρωσία και ΗΠΑ– αυξήθηκε κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το τέλος του 2017 στα 56,38 εκατ. βαρέλια, καλύπτοντας σχεδόν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.