Ρωσικά αντίποινα σε βάρος της ΕΕ

Η Ρωσία άρχισε σήμερα να εφαρμόζει μέτρα αντιποίνων σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ και αυτό το κύμα των διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει στην Ιστορία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τα μέτρα αντιποίνων με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι πρεσβευτές πολυάριθμων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

Η πρεσβευτής της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρεσβευτής. Το ρωσικό μέτρο είναι ισοδύναμο με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου από τη Χάγη.