Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία – Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών

Σε αργή κίνηση σήμερα οι Γαλλία λόγω της προαναγγελθείσας μεγάλης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία προστέθηκαν και οι σιδηροδρομικοί.

Τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι σιδηροδρομικοί τοποθετούνται γενικά κατά της πολιτικής Μακρόν, με διαφορετικά αιτήματα για τον κάθε τομέα : οι σιδηροδρομικοί αρνούνται τη μεταρρύθμιση του από χρόνια ισχύοντος καθεστώτος τους, καθώς και το άνοιγμα στον ανταγωνισμό.

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται το πάγωμα των μισθών τους και καταγγέλλουν την έλλειψη μέσων και προσωπικού καθώς και την προσφυγή σε εξωτερικούς συμβασιούχους.

Έτσι η χώρα περιμένει να ζήσει μια εφιαλτική μέρα που ήδη χαρακτηρίζεται «μαύρη Πέμπτη».

Πολλοί εργαζόμενοι από την επαρχία ξεκίνησαν τη μέρα τους από τα χαράματα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιβασθούν εγκαίρως σε ένα τρένο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του οργανισμού σιδηροδρόμων (SNCF), περισσότερα από τα μισά τρένα μεγάλης ταχύτητας (TGV) δεν λειτουργούν, ιδιαίτερα στο βόρειο άξονα της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στις πόλεις, με τα τρένα με συμβατικές ταχύτητες.

Πρόβλημα θα υπάρξει και για τις ταχείες συνδέσεις μετρό (RER) που συνδέουν το Παρίσι με τα προάστια.

Στα αεροδρόμια προβλέπεται από την Air France η ακύρωση του 30% των πτήσεων. Γίνεται προσπάθεια να μην επηρεασθούν οι μακρινές πτήσεις χωρίς όμως να αποκλείονται καθυστερήσεις.

Στα σχολεία, ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς συμμετέχουν στην απεργία και τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα για τους γονείς που έχουν παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικό.

Προβλήματα αναμένονται στις βιβλιοθήκες ή ακόμα στη συλλογή απορριμμάτων, ενώ και οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν και αυτοί για δεύτερη φορά στο δρόμο.

Συνολικά προβλέπονται 180 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Συμπλοκές μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών πριν από τις πορείες στο Παρίσι

Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς στο ανατολικό Παρίσι, πριν από τις πορείες των δημόσιων υπαλλήλων και των σιδηροδρομικών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το απόγευμα εναντίον των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της κυβέρνησης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ανάμεσα σε εκατοντάδες νέους που ξεκίνησαν από την πλατεία Νασιόν για να φθάσουν στον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό (Gare de l’Est) απ’ όπου πρόκειται να ξεκινήσει η πορεία των σιδηροδρομικών, ομάδες ατόμων, πολλά από τα οποία φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκαν σε δύο τραπεζικά καταστήματα και σε διαφημιστικές πινακίδες και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των ειδικών μονάδων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση ταραχών. Λίγο πριν από το μεσημέρι, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον αυτών των διαδηλωτών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη διεύθυνση του οργανισμού των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF), στην απεργία συμμετέχει σε εθνικό επίπεδο το 35,4% των σιδηροδρομικών.

Η Air France, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθεί το 75% των πτήσεών της.