Υπουργείο Οικονομικών: Σε 12 δόσεις φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Δόσεις δώδεκα φορές τον χρόνο για την Εφορία, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες να καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος που θα προπληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και το συνολικό ποσό που θα έχουν καταβάλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα κάνει αρχή με τον ΕΝΦΙΑ καθώς τα ακίνητα που έχει κάποιος στην κατοχή του συνήθως δεν μεταβάλλονται, αν δεν γίνει κάποια αγοραπωλησία ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομία.

Αρα τα ποσά που πληρώνει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος είναι τα ίδια, εκτός κι αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες.

Το νέο σύστημα φαίνεται ότι έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς καθώς δεν απέχει από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι ο πως θα εισπράττεται ο φόρος από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, δηλαδή αν οι ίδιοι θα πληρώνουν το ποσό που τους αναλογεί κάθε μήνα ή θα γίνεται αυτόματη ανάληψη από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.