Σκάνδαλο στη Γερμανία με αναποτελεσματικά αντικαρκινικά φάρμακα παρά τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι καρκινοπαθείς λάμβαναν θεραπεία επί χρόνια με προφανώς κλεμμένα και εν μέρει αναποτελεσματικά φάρμακα από την Ελλάδα, με τις εποπτικές αρχές του κρατιδίου να μην αντιδρούν παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές τις είχαν ενημερώσει ήδη από το 2016, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Τα κλεμμένα φάρμακα φέρονται να παραδόθηκαν σε έντεκα κρατίδια της Γερμανίας μέσω της εταιρείας Lunapharm με έδρα το Βρανδεμβούργο.

Ήδη από το 2016 η Αθήνα ενημέρωσε σχετικά τις αρχές του κρατιδίου, όμως αυτές διενήργησαν ελέγχους στην έδρα της εταιρείας μόλις στο τέλος του 2017. Παρέλειψαν μάλιστα να ενημερώσουν τις κλινικές, τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάν Γκόλτζε -του αριστερού κόμματος Die Linke– αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται.

Ο Έλληνας πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέδειξε την υπόθεση το 2015, δήλωσε στη Bild: «Η κριτική στις γερμανικές αρχές είναι απολύτως σωστή. Ενήργησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια διάσταση του σκανδάλου».

«Έχει ευθύνη απέναντι στον γερμανικό λαό. Η υπόθεση αφορά εντέλει πολλές ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο Κουρουμπλής αναφερόμενος στην 43χρονη Γκόλτζε.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν τελικά επειδή δεν λάμβαναν αποτελεσματικά φάρμακα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Ελλάδας.