Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης σε Ελλάδα η σύμβαση για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο

πέλαγος, περιοχή την οποία ο Αντιπρόεδρος της Γαλλικής TOTAL Bernard Clement χαρακτήρισε ωςΩς ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο ελπιδοφόρα.

Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα σε ειδική τελετή στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος από τον κ. Σταθάκη, τον κ. Clement, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής εταιρείας Edison Maurizio Coratella και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν με ποσοστά 50%, 25% και 25% αντίστοιχα στην κοινοπραξία.

Ο κ Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης τόνισε ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου ενώ τις επόμενες ημέρες όπως είπε αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης των διαγωνισμών για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON – MOBIL. Επίσης θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη. “Η συγκυρία σήμερα, τόνισε ο υπουργός, είναι διαφορετική. Συνολικά η νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών μετά τις ανακαλύψεις σε γειτονικές χώρες”.