Στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ – Στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών

Για το «κλείσιμο ενός κύκλου» στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε λόγο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενη στην σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, 17:30 / Τελευταία Ενημέρωση: 00:03

Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε το βάρος που υποχρεώθηκαν να σηκώσουν οι Έλληνες κατά την διάρκεια των προγραμμάτων εξυγίανσης, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην μεταναστευτική κρίση, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον κ. Τσίπρα «που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό» με την ΠΓΔΜ και τον συνεχάρηκε για «το αποφασιστικό βήμα» που έκανε, από το οποίο, όπως είπε, θα επωφεληθούν όλες οι πλευρές. Απέρριψε δε κατηγορηματικά κάθε συσχετισμό της υπόθεσης του ονοματολογικού με τα θέματα που αφορούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα «κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε για πρώτη φορά στο Βερολίνο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Είχαμε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς. Και έπρεπε να μάθουμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε καλά, ακόμη και αν είχαμε διαφορετικές επί της ουσίας θέσεις. Το πετύχαμε γιατί αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και πάντα έχοντας ως στόχο την εξεύρεση λύσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας, μίλησε για μια «πάρα πολύ δύσκολη περίοδο» από την οποία πέρασε ο ελληνικός λαός που υπέστη επώδυνες μεταρρυθμίσεις, με τους ανέργους να πλήττονται ακόμη περισσότερο.

«Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ, έχει μειωθεί η ανεργία και η Ελλάδα μπόρεσε να ολοκληρώσει τα προγράμματα. Δεν είναι φυσικά το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή και η μείωσή της βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών, τόσο μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας, όσο και των άλλων διμερών συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ‘Αγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη σε περίοδο που αντιμετώπιζε η ίδια μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και κατάφερε να προσφέρει «εξαιρετικά αποτελέσματα». Προσπαθούμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση η οποία να μην αφήνει μόνη της καμιά χώρα, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση και παραδεχόμενη ότι «απέχουμε» ακόμη από την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης. «Αλλά θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα «που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό, προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ». Πρόκειται για ένα έργο «που ο καθένας μας γνώριζε ότι δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση, αλλά τώρα, με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, για όλους εμάς, και μιλώ για την Γερμανία, δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η δυνατότητα στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για την Ελλάδα, γιατί γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις και μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα», συνέχισε η καγκελάριος και συνεχάρηκε τον πρωθυπουργό «για αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα επωφεληθεί μόνο η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη, με τις κοινές αξίες. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διασύνδεση της στάσης της Γερμανίας στα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η ‘Αγγελα Μέρκελ απέρριψε κάθε τέτοια εικασία, εκφράζοντας μάλιστα τον αιφνιδιασμό της για το γεγονός ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν θα εμπλακώ εγώ στα διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να ?διαφημίσω? το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να υπερεκτιμήσω τον ρόλο μου. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος όλων. Αλλά υπάρχει και ο κανόνας, σε εποχές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο στην δημοκρατία – , ότι σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς επίσης να βρει μια κοινή θέση», τόνισε η κυρία Μέρκελ για να καταλήξει λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα επηρεάσει η ίδια την κατάσταση επειδή θα μιλήσει ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα πολιτικός έκανε ακόμη αναφορά και στις επικείμενες ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα της ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια από αυτήν του κόμματος του κ. Τσίπρα, συνδέονται από κοινή βάση, καθώς στηρίζουν την Ευρώπη, την πολυμερή της διάσταση, την δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου κλπ, ενώ πιστεύουν ότι με την συνεργασία θα έχουμε καλύτερο μέλλον από ό,τι με τον εθνικισμό, τα καταστροφικά αποτελέσματα του οποίου γνωρίζει, όπως είπε, πολύ καλά η Γερμανία.

Τις δηλώσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ για την μείωση της ανεργίας και το ονοματολογικό προβάλλει στα κοινωνικά δίκτυα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, προβάλει με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, τις δηλώσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα για την μείωση της ανεργίας και το ονοματολογικό.

«Καγκελάριος Μέρκελ μετά τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα: Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πέρασαν μία πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Χαίρομαι που σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και η ανεργία έχει μειωθεί» γράφει ο Ζάιμπερτ για την κατάσταση στη Ελλάδα και την μείωση της ανεργίας.

«Καγκελάριος Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το ονοματολογικό. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα επωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η μελλοντική Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη και οι κοινές μας αξίες» είναι του tweet του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ονοματολογικό.

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας», είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά».

«Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην Α. Μέρκελ

«Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον διάλογο που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασαν από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ελληνική κρίση. Είπε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο που είναι η άνοδος της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

«Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση».

Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: «Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως η επίσκεψη σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική».

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα είναι, σήμερα και αύριο, σταθμοί του μετρό, κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της άφιξης της καγκελαρίου Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ.

Σήμερα στις 16:00 μ.μ., θα κλείσει ο σταθμός «Eυαγγελισμός», ενώ στις 16:30 θα ακολουθήσουν οι σταθμοί «Kατεχάκη», «Mέγαρο Μουσικής» και «Σύνταγμα».

Αύριο, Παρασκευή, ο σταθμός «Σύνταγμα» θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

Επίσης, αναστέλλονται σήμερα και αύριο δρομολόγια του μετρό από το σταθμό «Δ. Πλακεντίας» προς «Αεροδρόμιο» και αντίστροφα με εντολή της ΕΛ.ΑΣ..

Συγκεκριμένα, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό των 16.57 και 17.27 από το σταθμό «Δ. Πλακεντίας» προς «Αεροδρόμιο», καθώς επίσης αυτά των 17.30 και 18.00 από «Αεροδρόμιο» προς «Δ. Πλακεντίας».

Αύριο, λόγω της αναχώρησής της δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 15.27 και 15.57 από «Δ. Πλακεντίας» προς «Αεροδρόμιο», καθώς και των 16.00 και 16.30 από το «Αεροδρόμιο» προς «Δ. Πλακεντίας».

«Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο» τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της στην «Καθημερινή», ενόψει της επίσκεψή της στην Αθήνα. «Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η κ Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα» για να σημειώσει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα» , επισημαίνοντας ότι «αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον».

Διαβάστε επίσης: Suddeutsche Zeitung: «Ριψοκίνδυνο ταξίδι Μέρκελ στην Αθήνα»

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι “η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία”.