Στην ουρά της εφορίας για συμψηφισμό επιστροφής φόρου με ΕΝΦΙΑ

Μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για πάγια διαδικασία την οποία προβλέπει η νομοθεσία, βάση της οποίας, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο.

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η υποβολή αίτησης μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες του συμψηφισμού με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του φόρου εισοδήματος που θα απομείνει.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, 14:45

Να σημειωθεί ότι ο συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ δεν γίνεται ηλεκτρονικά  και όσοι επιθυμούν να γίνει πρέπει να μεταβούν στην ΔΟΥ που ανήκουν και να υποβάλουν σχετική αίτηση. Διαφορετικά, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και μετά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το σχετικό ποσό που δικαιούνται.

Ειδικότερα αν ένας φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 150 ευρώ τότε το ποσό που θα του επιστραφεί θα είναι 50 ευρώ αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός του φόρου.

Εφόσον ο φορολογούμενους δεν κάνει αίτηση η εφορία θα του επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό έπειτα από 5 μήνες· δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου 2017, όταν και καταβάλλεται η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Κανονικά, το ποσόν της επιστροφής φόρου πρέπει να επιστραφεί εντόκως, καθώς θα έχουν παρέλθει οι 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο παραβλέπει τη σχετική διάταξη και δεν επιστρέφει εντόκως τα ποσά ακόμα και εάν έχουν περάσει 90 ημέρες.

Αν μετά τις διαδικασίες συμψηφισμού απομένει να καταβληθεί ΕΝΦΙΑ τότε το ποσό αυτό εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου

Θυμίζουμε ότι αναρτήθηκαν από τις πρωϊνές ώρες της Δευτέρας 29 Αυγούστου στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2016 (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) για περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ο ΕΝΦΙΑ έπρεπε να εξοφληθεί είτε εφάπαξ (έως 30 Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 30 Σεπτεμβρίου 2016 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2017. [Μπορείτε μπείτε στην εφαρμογή Ε9 για να δείτε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2016 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Προκειμένου να ενημερωθείτε για την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης για το έτος 2016 (εισοδήματα 2015), μέσω διαδικτύου, πατήστε στο τέλος του άρθρου το σχετικό link της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών (TaxisNet).

Πατήστε είσοδος και μετά εισάγετε τον Αριθμό φορολογικού μητρώου που σας ενδιαφέρει για να μάθετε άμεσα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. H υπηρεσία είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής της Φορολογικής σας Δήλωσης (στη Δ.Ο.Υ. ή μέσω διαδικτύου).
Επιλέξτε το παρακάτω link:

Ενημέρωση Εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων έτους 2016

E9 – Taxisnet – Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2016