Στην 72η θέση η Ελλάδα σε έκθεση της World Bank για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Την 72η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης «Doing Business 2019» που έδωσε η World Bank (Παγκόσμια Τράπεζα) στην δημοσιότητα. Η έκθεση «Doing Business» εξετάζει και συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί σε 190 χώρες για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας.

Στις πρώτες πέντε θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Σουδάν, η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ερυθραία και η Σομαλία.

Η έκθεση εξετάζει ξεχωριστά τις επιδώσεις κάθε χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Έναρξη επιχείρησης

Σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση.

Διαδικασία Οικοδομικών Αδειών

Η έκθεση τοποθετεί την Ελλάδα στην 39η θέση. Στον συγκεκριμένο δείκτη, η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο, καθώς η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών έγινε πιο οικονομική και απλούστερη, καθώς πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο

Πληρωμή Φόρων

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 65η θέση και όπως επισημαίνει η έκθεση, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές.

Ηλεκτροδότηση

Σε αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην 79η θέση, καθώς χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το κόστος φτάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Καταχώρηση Ακίνητης Περιουσίας

Η έκθεση τοποθετεί την Ελλάδα στην 153η θέση, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος των σχετικών διαδικασιών φθάνει στο 20% της αξίας του ακινήτου.

Εξασφάλιση Πίστωσης: 99η θέση

Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η θέση

Διασυνοριακό Εμπόριο: 31η θέση

Επιβολή συμβάσεων:132η θέση

Επίλυση πτωχεύσεων: 62η θέση