Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα χρέη επιχειρήσεων του 2017

Θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα χρέη των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν το 2017 ενώ θα μειωθούν δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο λογαριασμός θα «ξεπαγώνει» όταν η επιχείρηση μπαίνει στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και τα χρήματα θα μοιράζονται αναλογικά, ώστε να κρατά ρευστότητα και η επιχείρηση.

Αυτές θα είναι οι τροποποιήσεις οι οποίες αναμένονται μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα Επιμελητήρια εξαρχής είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσουν οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό περισσότερες επιχειρήσεις. Στις επαφές που είχαμε τόσο με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται τροποποιήσεις της ρύθμισης προς την κατεύθυνση των προτάσεων που είχαμε υποβάλει.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2017, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παράλληλα, στη ρύθμιση θα ενταχθεί το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες θα οφείλουν να αιτιολογούν πλήρως και εμπεριστατωμένα περιπτώσεις απόρριψης των αιτήσεων για την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπρόσθετα, ο λογαριασμός να «ξεπαγώνει» όταν η επιχείρηση μπαίνει στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και τα χρήματα να μοιράζονται αναλογικά, δηλαδή να κρατά ρευστότητα και η επιχείρηση. Τις βασικές αυτές θέσεις και προτάσεις των Επιμελητηρίων, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα προωθήσει το αρμόδιο υπουργείο».

Στο μεταξύ σε σημερινή ανάρτηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην ηλεκτρονική του σελίδα αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, φαίνεται πώς οδεύουμε προς την επίλυση σημαντικών ζητημάτων.

Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συμφώνησαν στην ένταξη και των χρεών του 2017 στον Εξωδικαστικό, στην αιτιολόγηση της απόρριψης αιτήματος οφειλέτη από τράπεζες, στη μείωση των δικαιολογητικών και στην ένταξη και χρεών εταίρων προς το Δημόσιο.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γ. Δραγασάκη για την ανάγκη βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό και επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και άλλοι φορείς, είχαν τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται μια σειρά από αλλαγές προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στον Μηχανισμό, γεγονός που αποδείχθηκε ότι ήταν μονόδρομος.

Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και την υλοποίησή τους με την προσδοκία ότι θα δοθεί ανάσα βιωσιμότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».