Συναντήσεις Τσίπρα με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Νωρίτερα, τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες (από τις 15.00-17.30).

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

O Αλ. Τσίπρας στον Πρ. Παυλόπουλο: Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει συνέχεια

“Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συνέχισε: “Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο”.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.

Αλ. Τσίπρας στον Πρ. Παυλόπουλο: Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού

“Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή στο Σκοπιανό.

Κατά την σύντομη συζήτηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θέλησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει: “Πρόκειται για ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας”. Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν το επιδιώξουμε θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά πιο δύσκολα.

Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουμε διανύσει μεγαλύτερη απόσταση. Με την ΠΓΔΜ, δεν είμαστε ακόμη εκεί, είπε ο πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι έχουν γίνει βήματα. Ανέφερε δε ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού. Είναι κρίσιμο θέμα και είναι μείζον το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Συνέχισε λέγοντας ότι θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε ότι, είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά θα πρέπει να εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα”. Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι “πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή”. ?Οπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρ. Παυλόπουλος στον Αλ. Τσίπρα: Η μεγάλη μας δύναμη είναι η αρραγής ενότητα

“Η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ακούγοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», δηλώνουν πηγές της ΝΔ, με αφορμή τις αυριανές επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές στην ΝΔ αναφέρουν ότι ο κ. Kυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μαξίμου για την συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά την συνάντηση θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Αραβικά Εμιράτα.

Στις 12.30 η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα οτι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες. Είναι αυτονόητο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά.

Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει, κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι το εξής:

– Στις 10:30 τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

– Στις 13:30 τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

– Στις 15:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη

– Στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη