Στους 74 οι νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα

Μεγαλώνει και άλλο η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 74, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι νέοι θάνατοι που δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, από τις 11 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019, είναι 17 και τα νέα κρούσματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο πάνω από 40. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ,  την τελευταία εβδομάδα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 398 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.

Οι 64 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 49 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Από τα 72 κρούσματα (97,3%) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και από τα 2 (2,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 59 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών 50 (84,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και 9 (15,3%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Σημειώνεται ότι τα 64 (86,5%) από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά έχουν καταγραφεί 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 36 (14%).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα, παρόμοια με την προηγούμενη εβδομάδα και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Τονίζουν όμως ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο.

«Με βάση τα ανωτέρω», σημειώνεται η ανακοίνωση, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Όσα άτομα εμφανίσουν τα συμπτώματα της γρίπης και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικίας άνω των 60 ετών ή έχουν χρόνιες παθήσεις) θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για να λάβουν αγωγή. Αν όμως δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε μπορούν να παραμείνουν σπίτι, λαμβάνοντας αντιπυρετικά και αναλγητικά, να πίνουν πολλά υγρά και ζεστά ροφήματα ή και αντιβιοτικά εφόσον τους το έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Προσοχή σε κάποια συμπτώματα

Όμως, κάποια συμπτώματα τα οποία εάν εμφανιστούν, τότε ακόμα και τα υγιή άτομα με γρίπη θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτά στα παιδιά είναι ο ψηλός πυρετός που παραμένει χωρίς να πέφτει, η γρήγορη αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα-υπνηλία, οι σπασμοί και η επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή ώστε να αναζητήσει βοήθεια είναι ο ψηλός πυρετός που παραμένει χωρίς να πέφτει, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμία, η σύγχυση και οι πολλοί παρατεινόμενοι εμετοί.