Στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο

Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvador Mundi» – «Σωτήρας του Κόσμου» που πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων τις προηγούμενες εβδομάδες θα εκτίθεται σε μουσείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το νέο μουσείου του Λούβρου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Αμπού Ντάμπι εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον 500 ετών πίνακα που ονομάζεται «Σωτήρας του Κόσμου» και απεικονίζει τον Ιησού Χριστό. Είναι ένας από ελάχιστους σωζόμενους του μεγάλου «δασκάλου» της Αναγέννησης και ο μοναδικός που βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη. Ο οίκος Κρίστις τον πούλησε σε ανώνυμο αγοραστή τον περασμένο μήνα.

Ο πίνακας του ιταλού ζωγράφου Leonardo da Vinci (Λεονάρντο ντα Βίντσι) πωλήθηκε 450,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s την Τετάρτη 15/11/2017 στη Νέα Υόρκη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα παγκοσμίως.

Στο τέλος μιας αγοραπωλησίας διάρκειας 19 λεπτών ο “Salvador Mundi” (“Ο Σωτήρας του Κόσμου”), ο τελευταίος πίνακας του ζωγράφου που παρέμενε σε χέρια ιδιώτη συλλέκτη, ξεπέρασε κατά πολύ τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο “Les Femmes d’ Alger” (“Οι Γυναίκες του Αλγερίου”) που πωλήθηκε 179,4 εκατ. δολάρια το 2015.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την πώληση, οι υπεύθυνοι του οίκου Christie’s αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον αγοραστή και για τους άλλους πλειοδότες, παρά μόνο ότι προέρχονταν από όλο τον κόσμο.

Οι εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών τοποθετούσαν στα 100 εκατ. δολάρια την αξία του πίνακα, διαστάσεων 65 x 45 εκατοστών, που πωλήθηκε αντί 45 στερλινών το 1958, πριν αναγνωριστεί ως αυθεντικός “Λεονάρντο” το 2005.

Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί με βεβαιότητα, φαίνεται ότι ο “Salvador Mundi” έγινε ο ακριβότερος πίνακας στην ιστορία όλων των πωλήσεων, περιλαμβανομένων αυτών που γίνονται εκτός δημοπρασίας.

 

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman αγόρασε τον πίνακα “Salvator Mundi”

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), φέρεται να είναι ο αγοραστής του πίνακα του ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι, που πωλήθηκε 450 εκατομμύρια δολάρια στα μέσα Νοεμβρίου, γράφει σήμερα η Wall Street Journal.

Ο “MBS”, όπως είναι το υποκοριστικό του 32χρονου πρίγκιπα, φέρεται να κατέφυγε σε μεσάζοντα προκειμένου να αγοράσει το έργο που απεικονίζει τον Χριστό και τιτλοφορείται “Salvator mundi” (“Σωτήρας του Κόσμου”), σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα που επικαλείται αναφορές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον ισχυρό διάδοχο.

Ο γιος του βασιλιά Σαλμάν εδραιώνει σταδιακά την εξουσία του και συμβολίζει την πρόσφατη εξέλιξη του υπερσυντηρητικού βασιλείου προς ένα περαιτέρω άνοιγμα.

Θεωρείται ο βασικός μοχλός της πρωτοφανούς επιχείρησης κάθαρσης, που παρουσιάζεται ως μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς με τη σύλληψη δεκάδων προσωπικοτήτων από την πολιτική και τις επιχειρήσεις, και έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο μεσάζων του πρίγκιπα διαδόχου είναι ο πρίγκιπας Μπάντερ μπιν Αμπντουλάχ μπεν Μοχάμεντ μπιν Φάρχαν Αλ-Σαούντ, έγραφε την Τετάρτη η εφημερίδα, ο οποίος φέρεται να διαβίβασε την εντολή στον οίκο Κρίστις που οργάνωσε την πώληση.

Την Τετάρτη, το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι, που εγκαινιάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι ο πίνακας θα εκτεθεί στις αίθουσες του.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν (την Τρίτη) τη συγκρότηση “Kοινής Eπιτροπής Συνεργασίας” με τη Σαουδική Αραβία, ξεχωριστή από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη οικονομικών και στρατιωτικών συνεργασιών.