Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, για τον θάνατο του Τζίμη Πανούση

“Ο θάνατος του Τζίμη Πανούση αφήνει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της ελληνικής τέχνης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αυτοδίδακτος ως καλλιτέχνης ο Τζίμης Πανούσης έκανε την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με το συγκρότημα «Μουσικές Ταξιαρχίες», προκαλώντας σκάνδαλο με τους τολμηρούς και επαναστατικούς του στίχους”, τονίζει και συνεχίζει: “Μέσα στα χρόνια, αρχικά με τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» και στη συνέχεια μόνος, ο Πανούσης ξεδίπλωσε το ταλέντο του στη μουσική, στη σάτιρα, ως ραδιοφωνικός παραγωγός, καθώς και ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ κυκλοφόρησε και αρκετά βιβλία με κείμενά του.

Η ανελέητη, καυστική και καθόλου πολιτικά ορθή σάτιρά του στράφηκε κατά πολλών, προσώπων της επικαιρότητας, παραδοσιακών θεσμών και συμβόλων, εξ ου και τον έφερε συχνά αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, αλλά και του χάρισε πιστό και φανατικό κοινό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται βαθιά για την πρόωρη απώλεια του Τζίμη Πανούση και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Το ΠΟΤΑΜΙ: «Πάει και αυτή η γροθιά»

Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και του φίλους του Τζίμη Πανούση εκφράζει με ανακοινωσή του το ΠΟΤΑΜΙ. «Πάει και αυτή η γροθιά. Τι θα έκανε ο Τζίμης Πανούσης αν έβλεπε κόμματα και ανθρώπους της εξουσίας να βγάζουν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τον θάνατό του; Σίγουρα θα γελούσε. Οι πολιτικοί άλλωστε ήταν οι πρώτοι που δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί ο Πανούσης» αναφέρει και προσθέτει: «Ο δηλητηριώδης σαρκασμός του – χωρίς να εξαιρεί ούτε τον εαυτό του  – ήταν πολλές φορές μια γροθιά στον καθωσπρεπισμό και τον συντηρητισμό. Συχνά, πίσω από τον προκλητικό ή αθυρόστομο στίχο ή παρόλα, κρυβόταν μια βαθιά και συνάμα πικρή ματιά στα πράγματα. Δεν ήταν ένας απλός τραγουδιστής και περφόρμερ ο Πανούσης, ήταν ένας τολμηρός καλλιτέχνης, αντισυμβατικός, συγκρουσιακός, εικονοκλάστης και ριζοσπαστικός. Και ταυτόχρονα στην προσωπική του ζωή ήταν ένας συμπονετικός φίλος, ένας τρυφερός πατέρας και σύντροφος».

ΟΙ ΑΝΕΛ

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Τζίμη Πανούση που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Τζίμης Πανούσης ήταν ένας πολυτάλαντος και ευφυής καλλιτέχνης, που με τον αξεπέραστα καυστικό τρόπο του σατίριζε πρόσωπα και καταστάσεις. Στην οικογένειά του και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» δήλωσε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Συλλυπητήρια της ΛΑΕ

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τζίμη Πανούση, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΛΑΕ. Ειδικότερα αναφέρει : «Ο χώρος της μουσικής έχασε έναν ανατρεπτικό και ασυμβίβαστο καλλιτέχνη του οποίου η στάση ζωής χαρακτηρίστηκε από τις κοινωνικοπολιτικές του ανησυχίες τις οποίες εξέφρασε με σταθερότητα. Ο Τζίμης Πανούσης υπηρέτησε με πλήρη αφοσίωση τον αξιακό κώδικα στον οποίο πίστευε ακόμη κι όταν αυτή του η αφοσίωση τον έβαζε στο στόχαστρο. Τον ευχαριστούμε για την πολυεπίπεδη προσφορά του στην τέχνη και στις συνειδήσεις μας.Καλό ταξίδι.».