Απαντήσεις, Συμπτώματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) 2020

Σε τουλάχιστον 38 ανέρχονται οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 17 τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι νέοι θάνατοι που δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, έως τις 6 Φεβρουαρίου 2020, είναι 17 από 8 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 17 άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. [Δείτε πιο κάτω ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης].

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, 12:40

Να σημειωθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των νοσηλειών στην εντατική και αλλά και των νεκρών εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν γίνεται πάντα εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη.

Από τα 34 (89,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (10,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 15 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 4 (26,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) και τα 11 (73,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 36 (94,7%) από τα 38 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 14 (38,9%).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εποχική γρίπη εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας είναι δικαιολογημένες οι απουσίες στα σχολεία λόγω γρίπης.

Διαβάστε πιο κάτω για τα κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης.

Την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), επισημαίνουν οι  ειδικοί, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Επαναλαμβάνουν ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και συστήνουν, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένα ασθενής βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στο αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλα, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερη από μια εβδομάδα.

Συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό) Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα (βλέπε και πιο κάτω τα κλινικά συμπτώματα).

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, ή από μικρόβια κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης Α (Η1ΝΙ1):

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχα, Πονόλαιμο, Μυαλγίες, Συνάχι, Πονοκέφαλο, Ρίγη, Αίσθημα κόπωσης, Διάρροια και εμέτους. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ των κυρίων συμπτωμάτων της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα – αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.

Όσα άτομα εμφανίσουν τα συμπτώματα της γρίπης και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικίας άνω των 60 ετών ή έχουν χρόνιες παθήσεις) θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για να λάβουν αγωγή . Αν όμως δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε μπορούν να παραμείνουν σπίτι, λαμβάνοντας αντιπυρετικά και αναλγητικά, να πίνουν πολλά υγρά και ζεστά ροφήματα ή και αντιβιοτικά εφόσον τους το έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Προσοχή σε κάποια συμπτώματα

Όμως, κάποια συμπτώματα τα οποία εάν εμφανιστούν, τότε ακόμα και τα υγιή άτομα με γρίπη θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτά στα παιδιά είναι ο ψηλός πυρετός που παραμένει χωρίς να πέφτει, η γρήγορη αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα-υπνηλία, οι σπασμοί και η επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή ώστε να αναζητήσει βοήθεια είναι ο ψηλός πυρετός που παραμένει χωρίς να πέφτει, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμία, η σύγχυση και οι πολλοί παρατεινόμενοι εμετοί.

127 νεκροί από γρίπη το 2019 – Προσοχή στο κρύο

Πέρυσι (2019) οι νεκροί από γρίπη ξεπέρασαν τους 127. Σύμφωνα με ειδικούς, σημαντικό ρόλο για τη έντονη δραστηριότητα της γρίπης διαδραμάτισε και το κρύο, το οποίο σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος (σ.σ. ότι το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια), ευνοεί τη διασπορά της νόσου, καθώς αυξάνει την επιβίωση του ιού, το στρες στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και τις πιθανότητες συγχρωτισμού (σ.σ. συνύπαρξη με άλλα άτομα)  σε κλειστό χώρο.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για τη φετινή γρίπη, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά τον Ιανουάριο, κορυφώνονται τον Φεβρουάριο και εξασθενούν από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Διαβάστε επίσης: Πως να ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κρυολόγημα

Διαβάστε επίσης:
Οδηγίες του υπ. Υγείας στα σχολεία για τη γρίπη
Οδηγίες υπουργείου Παιδείας στα σχολεία για γρίπη
Χρήσιμες συμβουλές για τη γρίπη – Συμπτώματα, θεραπεία

Παρότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι καλό να γίνεται κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και απ’ όσους έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόπερσι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.  Η κορύφωση της γρίπης συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο 2019 – Μάρτιο 2019.

Διαβάστε επίσης:

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμβόλιο που υπάρχει φέτος, είναι ασφαλές σύμφωνα με τους ειδικούς και περιέχει συγκεκριμένα στελέχη του ιού, ακολουθώντας με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού. Παρότι δεν παρέχει απόλυτη προστασία από τους ιούς της γρίπης, η προστασία που επιτυγχάνει αγγίζει ποσοστά που προσεγγίζουν το 70%. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καταλήγουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η κλασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής , όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, στον έλεγχο της διασποράς του ιού και των επιπλοκών της.

Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαΐου. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Θυμίζουμε ότι σε τουλάχιστον 38 έφθασαν οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα έως την Κυριακή 22-4-2018. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και τις 22 Απριλίου 2018  καταγράφηκαν 111 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων για τα 107 απαιτήθηκε  νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά έχουν ελεγχθεί πάνω από 1.500 κλινικά δείγματα.

Να σημειωθεί, εντελώς ξαφνικά πέθανε την Κυριακή 1-4-2018, σε ηλικία 53 ετών ο επιχειρηματίας Στέλιος Σκλαβενίτης, ένα από τα τρία αδέλφια της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, λόγω επιπλοκών από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

Νεκροί από Ιλαρά στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανήλθε το 2018 στα 2.659. Συνολικά στην Ελλάδα κατεγράφησαν τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Δες εδώ τα συμπτώματα της Ιλαράς.

Πάντως, η εικόνα που διαμορφώθηκε ήταν σημαντικά ηπιότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της γρίπης. Την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Μάιος 2017 ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων με νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 291 και των θανάτων 108, ενώ το 2016 είχαμε 159 νεκρούς στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, αρκετοί νέοι αλλά και άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Επίσης, περαιτέρω αύξηση παρουσίασαν έως τις αρχές Μαρτίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή με πιο συχνούς τους υπότυπους της γρίπης Β και A (H1N1)pdm09.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η3Ν2). Υπενθυμίζουν δε, ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης .

Θυμίζουμε ότι τα απανωτά θανατηφόρα κρούσματα της νέας γρίπης Α Η1Ν1 (χοίρων) στην Ελλάδα το 2016, προκάλεσαν ανησυχία στον πληθυσμό της χώρας μας, καθώς ξυπνούν μνήμες του 2011. Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2016, οι νεκροί από τη γρίπη έφθασαν τους 159, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, αρκετοί νέοι αλλά και άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Γρίπη ή ίωση;

Και η γρίπη ίωση είναι. Απλώς έχει πολύ πιο… θορυβώδη, βαριά συμπτωματολογία. Προκαλεί πιο σοβαρή λοίμωξη, με υψηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις, μυαλγίες, πονοκέφαλο και πολύ έντονη καταβολή. Αντιθέτως, οι απλές ιώσεις που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνονται με καταρροή, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό, χωρίς ιδιαίτερη κακουχία. Τέλος, σημαντική διαφορά είναι ότι επιπλοκές όπως η πνευμονία είναι πιο πολύ συχνές σε περιπτώσεις γρίπης παρά σε άλλες ιώσεις.

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες!). Η περίοδος επώασής της είναι 1-4 ημέρες. Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά – τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες. Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι;

Ατομα με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα, με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές νόσους ή ανοσοκαταστολή. Αν προσβληθούν, μπορεί να εμφανίσουν ταχεία επιδείνωση της λοίμωξης και σοβαρές επιπλοκές, γιατί για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο κιόλας σύμπτωμα. Επίσης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το στρες και η κακή διατροφή είναι παράγοντες που ευθύνονται για τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνουν πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό της γρίπης.

Τι κάνουμε αν αρρωστήσουμε;

Οι ιώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριάς μορφής και τα συμπτώματα βελτιώνονται έπειτα από λίγες μέρες χωρίς θεραπεία. Αν τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά (συνάχι, πονόλαιμος, βήχας), μπορούμε να πάρουμε παυσίπονα ή αποσυμφορητικά μύτης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις. Είναι λοιπόν εσφαλμένο –και μη αποτελεσματικό, εν τέλει– να τα παίρνουμε μόνοι μας για να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη. Επιβάλλεται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Η έξαρση της γρίπης το 2016 οφειλόταν στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1).
Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί. Από την άλλη παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν το 2016 και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης, και ειδικά των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνει παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αρκετοί να νοσηλεύονται καθημερινώς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ορισμένοι εκ των οποίων καταλήγουν. «Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει με την πρόληψη, δηλαδή τον εμβολιασμό, και βεβαίως την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου», τονίζει ο ΠΙΣ, υπογραμμίζοντας ότι όσοι νοσήσουν από γρίπη πριν προλάβουν να εμβολιαστούν, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία (Tamiflu, Relenza).

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν διότι γρίπη και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα έχουμε και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου». Τα παραπάνω επισήμανε το πρωί της Παρασκευής 5-2-2016, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» , ο κ. Γιαννόπουλος έκανε γνωστό ότι εμβόλια υπάρχουν και αποζημιώνονται πλήρως μέσω των ταμείων, ενώ -σύμφωνα με στοιχεία- ανακοίνωσε μέχρι σήμερα (πρωί της Παρασκευής 5/2) έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που οφείλονται στη γρίπη, τύπου Η1Ν1, 44 άνθρωποι.

«Έχουμε χάσει 44 περιστατικά και φέτος είναι περισσότερα τα κρούσματα απ’ ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο, δηλαδή την 5η εβδομάδα του αντιστοίχου έτους, του 2015» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει έξαρση, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η περίοδος της γρίπης δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τον ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει η ανάρτηση της προκήρυξης για τη στελέχωση των ΜΕΘ με την πρόσληψη 500 ατόμων, 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών – τριών όλων των κατηγοριών, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κλίνες.

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

– Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα.

Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1) pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί» , αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Με δεδομένο ότι το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί φέτος στη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και ευθύνεται για αρκετές από τις επιπλοκές των ασθενών, αλλά και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κρεβάτια ΜΕΘ και συζήτησαν τρόπους για να αυξηθούν.

Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Επανειλημμένα το υπουργείο Υγείας έχει εκτιμήσει ότι ανεξάρτητα από το κύμα της γρίπης, χρειάζονται 200 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και κυρίως νοσηλευτών .

Πάντως ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου.

Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: ‘Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– ‘Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

– Μεταμόσχευση οργάνων

– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

«Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης” είναι σημαντική σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε τέλος στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamifluκαι relenza από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.