Συνελήφθη ο δημοσιόγραφος Κώστας Βαξεβάνης

Στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας παρουσιάστηκε αυτοβούλως, όπου και συνελήφθη, το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου 2017 ο δημοσιόγραφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, μετά από μήνυση της συζύγου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με δημοσιεύματα για ποσά που είχαν δοθεί στην εταιρεία της από το δημόσιο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κρατείται αυτή την ώρα στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Την Κυριακή η κ. Νικολοπούλου κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Βαξεβάνη, μετά από κυριακάτικο δημοσίευμα του τελευταίου, με το οποίο ο κ. Βαξεβάνης κατηγορούσε την κ. Νικολοπούλου και τον σύζυγό της κ. Γιάννη Στουρνάρα, αφήνοντας μομφές για τον τρόπο με τον οποίο η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ αναλάμβανε δουλειές.

Η κ. Νικολοπούλου με μήνυση που κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα είναι συκοφαντικό, ενώ ζήτησε και την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη.

«Με υποτιμά ως επαγγελματία όταν ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιώ το κύρος του συζύγου μου για να αναλαμβάνω ‘’δουλειές’’. Λέει ότι οργανώνω εκδηλώσεις του “αέρα’” με χορηγίες που λαμβάνω με την ιδιότητα της συζύγου ισχυρού πολιτικού άνδρα» υποστηρίζει μεταξύ αλλων η κ. Νικολοπούλου.

Για «”ομιλίες” σε συνέδρια τα οποία οργανώνει η σύζυγός του και χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να σέβεται το θεσμικό του ρόλο ή να κρατά τα προσχήματα» κατηγορεί τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρα, ο Κώστας Βαξεβάνης σε δήλωσή του, επ’ αφορμή της μήνυσης που κατέθεσε εναντίον του η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα και με την οποία δήλωση είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παρουσιαστεί στα δικαστήρια στις 12.00 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο κ. Βαξεβάνης αναφέρει:
«Η κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας, εκπροσωπώντας προφανώς τα ‘οικογενειακά συμφέροντα’ τα οποία περιγράφονται στο Documento της Κυριακής, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, ζητώντας την ενεργοποίηση του αυτοφώρου και τη σύλληψή μου.

Η οικογένεια Στουρνάρα φαίνεται πως συνδέεται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όχι μόνο με γειτονικά οικόπεδα, φιλία και συγκατοίκηση στα δώματα της εξουσίας, αλλά και την ίδια τακτική. Επιτίθεται σε όποιον δημοσιογράφο περιγράψει απλώς τα έργα και τις ημέρες τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται από τα στοιχεία του «Documento», να ακολουθεί τον ευτελή δρόμο των «ομιλιών» σε συνέδρια τα οποία οργανώνει η σύζυγός του και χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να σέβεται το θεσμικό του ρόλο ή να κρατά τα προσχήματα, δεν τόλμησε να απαντήσει. Η οικογένεια επέλεξε τη μήνυση και τη βία του αυτοφώρου.

Προσπαθούν έτσι να κάνουν δύο πράγματα. Να καλυφθούν στην κοινή γνώμη και τα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία είναι υπόλογοι, αλλά και να φοβίσουν. Δεν μπορούν να διανοηθούν πως απλώνονται χέρια πάνω τους και τους ακουμπούν, αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους, μόνιμο φορέα της εξουσίας και τα συμφέροντά τους συμφέροντα της χώρας.
Όποια μέθοδο και να επιλέξουν θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις 400.000 ευρώ που πήρε η κυρία Στουρνάρα, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό για «συνέδρια». Να απαντήσουν για τα συνέδρια που οργανώθηκαν με χορηγία φαρμακοβιομηχανιών και την «επιστημονικότητα» που αποκτούσαν με καθηγητές εκλεκτούς της Novartis. Να απαντήσουν γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας περιφέρεται σε συνέδρια αγορεύοντας για το φάρμακο και από όλες τις δαπάνες που θεωρεί μεγάλες σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα, χαρακτηρίζει χαμηλή και αναγκαία να αυξηθεί, μόνο αυτή για το φάρμακο. Θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις ‘έρευνες αγοράς’ που κάνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις με εντολή φαρμακοβιομηχανιών πληρώνοντας γιατρούς.

Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης

Ελεύθεροι με την εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση αφέθηκαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος οι οποίοι  συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου καθώς σε βάρος τους κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου-Στουρνάρα.

Αφορμή για τη μήνυση της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη αποτέλεσε δημοσίευμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδει ο κ. Βαξεβάνης, με τίτλο: «Οικογένεια Στουρνάρα. Μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες» και υπότιτλους: «Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο αν και δεν είναι η ειδικότητα του και η οικογενειακή επιχείρηση εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών» και: «ακόμη και 400.000 ευρώ διέθεσε το υπουργείο Υγείας στην εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να μπορέσει να κάνει ανάθεση χωρίς διαγωνισμό».

Η κ. Νικολοπούλου ζητά την ποινική δίωξη των δημοσιογράφων, αναφέροντας πως όλα όσα παρατίθενται στο επίμαχο δημοσίευμα είναι εξ ολοκλήρου ψευδή και συκοφαντικά, ενώ αποδίδει στον εκδότη και στους συντάκτες του επίμαχου κειμένου ότι «ενήργησαν με πρόθεση με κοινό δόλο και με αποκλειστικό σκοπό να θίξουν την τιμή και την υπόληψή μου, καθώς επίσης να με βλάψουν και να με καταστρέψουν οικονομικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα

«Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μήνυση της συζύγου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας “Documento” Κώστα Βαξεβάνη, σημειώνοντας ότι η μήνυση «βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, εναντίον του εκδότη της εφημερίδας “Documento”, Κώστα Βαξεβάνη, βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας. Το επίμαχο δημοσίευμα για το οποίο κατατέθηκε η μήνυση θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για τον χώρο της δημόσιας υγείας, τα οποία χρήζουν σοβαρών και τεκμηριωμένων απαντήσεων. Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα».