Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας – Δηλώσεις Τσίπρα, Αναστασιάδη, Αμπντάλα

Η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναστασιάδης: Η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή

«Η τριμερής επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας, και θέτει τα θεμέλια μιας περιφερειακής συνεργασίας που φιλοδοξούμε να φέρει απτά αποτελέσματα πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας», ανέφερε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κοινή διακήρυξη αντανακλά την συναντίληψη ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στην ασφάλεια και την ευημερία. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κοινή μας πορεία. Εκ των σημαντικοτέρων προκλήσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος, που πρόσθεσε:

«Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό».

«Για την προσφυγική κρίση», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει Κύπρος και Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία στο πλαίσιο και της Ε.Ε.».

Όσον αφορά το Κυπριακό, τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., κράτος-μέλος της της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Αμπντάλα: Μόνιμη τριμερής εταιρική σχέση, θα ωφελήσει τους λαούς

Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή.

Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και συνέχισε:

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν δεν επιλυθεί δίκαια το πρόβλημα της Παλαιστίνης και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την συνύπαρξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και το στάτους κβο στους Αγίους Τόπους. Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».

Καταλήγοντας ο βασιλιάς της Ιορδανίας πρόσθεσε ότι «πλαισιώνουμε τις προσπάθειες ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε όλο τον κόσμο και εσείς θα βοηθήσετε να αναδειχθούν στην ΕΕ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία».