Τι θέρμανση να βάλω στο σπίτι; Ποιο είδος είναι πιο οικονομικό και πόσο θα πληρώνω;

Με τις τιμές ενέργειας στα ύψη, ένας είναι ο πονοκέφαλος για τις οικογένειες το φετινό χειμωνα: Τι θέρμανση να βάλω στο σπίτι; Φυσικό αέριο, Πετρέλαιο, Κλιματιστικό, Αντλίες θερμότητας, Ενεργειακό τζάκι, Κλασικό τζάκι. Πόσα θα μου κοστίσει; Παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης που δοθούν για τον Χειμώνα 2022-2023, το κόστος παραμένει πολύ υψηλό. Δείτε πιο κάτω όλες τις απαντήσεις για τι είδους θέρμανση να επιλέξετε και πόσο θα σας κοστίσει να ζεσταθείτε τον φετινό  χειμώνα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, 21:57

Το ερώτημα τι συμφέρει για την περίοδο 2022 – 2023 εξαρτάται από την πρόβλεψη για την πορεία των τιμών, η οποία ειδικά αυτήν την περίοδο είναι αδύνατη. Να σημειωθεί ότι για να υπολογιστεί το κόστος για το κάθε είδος θέρμανσης έχουν ληφθεί υπόψιν οι κρατικές επιδοτήσεις που πρόκειται να ισχύσουν το επόμενο διάστημα, που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία (25-9-2022) θα είναι οι εξής:

-Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τον Οκτώβριο 2022, μετά την επιδότηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινούν από 14-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση μέχρι 500 kwh το μήνα  (αντί για τα 60 λεπτά που θα έφθανε τον Οκτώβριο ή ακόμη και το… 1 ευρώ που θα ήταν το Σεπτέμβριο). Διευκρινίζεται ότι στην τιμή δεν περιλαμβάνονται οι μονοπωλιακές χρεώσεις για τα δίκτυα και τα λοιπά τέλη.

-Για το φυσικό αέριο οι τιμές στα κυμαινόμενα τιμολόγια διαμορφώνονται απολογιστικά με βάση το μέσο όρο της διεθνούς τιμής του προηγούμενου μήνα. Ενδεικτικά η τιμή το Σεπτέμβριο διαμορφώνεται γύρω στα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα (χωρίς την επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία για τον Οκτώβριο θα είναι 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και οδηγεί σε τελική τιμή 11 λεπτά/kwh). Ομοίως δεν περιλαμβάνονται οι χρεώσεις για τα δίκτυα.

-Για το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή με τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται στο 1,6 ευρώ το λίτρο, ή 1,35 ευρώ αφού αφαιρεθεί η επιδότηση των 25 λεπτών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το κόστος κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου 2022, θα διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα διεθνών τιμών και τις ισοτιμίες που θα ισχύουν τότε.

Η θέρμανση και κυρίως το κόστος αυτής τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες είναι ένα από τα θέματα που συχνά προκαλούν προβληματισμό. Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχουν προκύψει πρόσθετες λύσεις για τους πολίτες που είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν και να αλλάξουν ίσως κάποιες από τις συνήθειές τους. τι θερμανση να βαλω στο σπιτι

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και είναι ανεξάρτητοι από τον τρόπο θέρμανσης είναι η γεωγραφική τοποθεσία (στη Βόρεια Ελλάδα οι ανάγκες θέρμανσης είναι διπλάσιες ή και περισσότερο σε σχέση με τη νότια Κρήτη πχ), η θερμομόνωση κελύφους του σπιτιού, η κατασκευή κουφωμάτων, το πόσο ανοίγουμε τα παντζούρια τις πρωινές/μεσημεριανές ώρες ώστε να μπει ο ήλιος, η επιθυμητή θερμοκρασία (πχ αύξηση ενός βαθμού Κελσίου στην επιθυμητή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει το κόστος κατά 10%), ο αριθμός των ανοιγμάτων του σπιτιού (μία, δύο, τρεις προσόψεις), ο όροφος του σπιτιού, ο αριθμός των ωρών, που θέλουμε να λειτουργεί η θέρμανση και η καλή συντήρηση του συστήματος.

Όλοι οι τρόποι θέρμανσης έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου είναι ότι θερμαίνει τους τοίχους μέσω ακτινοβολίας και είναι υγιεινός τρόπος θέρμανσης για τους κατοίκους του σπιτιού. Ωστόσο, το κόστος του είναι υψηλό και παράλληλα τα καλοριφέρ καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι.

Για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα θα μπορούσε να εγκαταστήσει σύστημα αντιστάθμισης, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ή θερμοστατικές κεφαλές, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά και με τις οποίες μπορεί κανείς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου», ενώ στα θετικά του κλιματιστικού είναι η δυνατότητα χρήσης του για τη θέρμανση ενός μόνο δωματίου και στα αρνητικά ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα. Τέλος, σχετικά με το τζάκι, εκτός από τη ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιουργεί, έχει κυρίως μειονεκτήματα καθώς θερμαίνει μόνο τον κοντινό του χώρο και ρυπαίνει το περιβάλλον των πόλεων με καρκινογόνα μικροσωματίδια.

Επίδομα θέρμανσης

Θυμίζουμε ότι από πέρυσι (Φθινόπωρο 2021-Χειμώνας 2022), επίδομα δικαιούνται νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα και πέλλετ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος θα αυξηθεί. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2021-2022- Κριτήρια χορήγησης

Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα, όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δε θα ανάψουν τα καλοριφέρ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκτίμησης κόστους

1. Υπολογισμός για σπίτι 50 τετραγωνικών (εργένης)

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 7.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί. Αυτό αντιστοιχεί σε 8.140 kwh (1 KW/h= 860 kcal/h). Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου.

Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:
  • Φυσικό αέριο: Η τιμή θα είναι 0,11 ευρώ/kwh. Για 8.140 kwh, το κόστος είναι περίπου 895 ευρώ (χωρίς τις χρεώσεις για δίκτυα). Με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος ανέρχεται περίπου στα 1.384 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Θα χρειαστεί 760 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 1.026 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (1,35 ευρώ ανά λίτρο). Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.
  • Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3,7 = 2.200 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) θα είναι 16 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 352 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις).  Με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος ανέρχεται περίπου στα 484 ευρώ.
  • Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3 = 2.713 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 16 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 434 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος ανέρχεται περίπου στα 597 ευρώ.
  • Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 2.412 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 150 ευρώ/κυβικό ή 340 ο τόνος), θα μας κοστίσει 832 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.
  • Κλασικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 2.496 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.

2. Υπολογισμός για σπίτι 120 τετραγωνικών (οικογένεια)

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 17.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί στην ίδια θερμοκρασία με το σπίτι των 50 τετραγωνικών.

Επειδή όμως υποθέτουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία και τις ώρες λειτουργίας. Έστω ότι απαιτούμε 23.700 kwh. Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου.

Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Θα χρειαστεί 2.213 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 2.987 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (1,35 ευρώ ανά λίτρο). Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.
  • Φυσικό αέριο: Η τιμή θα είναι 0,11 ευρώ/kwh. Για 23.700 kwh, το κόστος είναι περίπου 2.607 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου (χωρίς τις χρεώσεις για δίκτυα). Με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος ανέρχεται περίπου στα 4.030 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.
  • Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3,7 = 6.405 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 16 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.025 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος ανέρχεται περίπου στα 1.410 ευρώ.
  • Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3 = 7.900 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 16 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.264 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος ανέρχεται περίπου στα 1.740 ευρώ.
  • Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 7.022 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 150 ευρώ/κυβικό ή 340 ο τόνος), θα μας κοστίσει 2.387 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.
  • Κλασικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 7.162 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος και ποσό που μπορούμε να λάβουμε ως επίδομα θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης:
Αγορά καυσόξυλων – Τιμές – Ποια ξύλα κάνουν για Τζάκι – Ποια είναι πιο αποδοτικά
Οι τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης μετά τις κρατικές επιδοτήσεις