Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (upd)

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί από την αστυνομία, όπου πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενες παρατυπίες σε σχέση με τη λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007, έγινε γνωστό από αξιωματούχο της γαλλικής δικαιοσύνης.

Ο Σαρκοζί, που διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, καταθέτει για πρώτη φορά στην έρευνα αυτή που διεξάγουν οι αστυνομικοί του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, προσθεσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart και της εφημερίδας Le Monde.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες ότι έλαβε οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση για την καμπάνια του, ενώ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για τη Λιβύη ως «γκροτέσκο».

Σύμφωνα με πηγή κοντά στη δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, Μπρις Ορτεφού, ανακρίνεται επίσης από το πρωί για την ίδια υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο ένας Γάλλος επιχειρηματίας – ύποπτος από τους ανακριτές ότι διοχέτευε χρηματικά ποσά από τον Καντάφι στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί – συνελήφθη στη Βρετανία, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού παρέστη σε δικαστηρίο του Λονδίνου.

Το Reuters προσπάθησε όπως σημειώνει χαρακτηριστικά να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του κ. Σαρκοζί, ο οποίος όμως δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Σαρκοζί ανακρίνεται για την συγκεκριμένη υπόθεση από το Κεντρικό Γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καλείται να απολογηθεί για τις υποψίες χρηματισμού από τον Καντάφι, της προεκλογικής εκστρατείας του 2007, που του επέτρεψε να κερδίσει την προεδρία.

Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν το 2011 με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart. Επισήμως, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του «Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ» συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στη σημερινή «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο και οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.