Φθινοπωρινές εκπτώσεις από 1-11-2017

Από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με τον νόμο 4446/2016.

Σε αυτό το διάστημα δίνεται από τον νόμο η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για το ωράριο λειτουργίας τη συγκεκριμένη Κυριακή, στα καταστήματα της Αθήνας, είναι από τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Θεσσαλονίκη

Η ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος για τα εμπορικά καταστήματα του Νομού Θεσσαλονίκης, ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για 10 ημέρες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013. Στη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τονίζεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του νομού Θεσσαλονίκης την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα λειτουργήσουν την επιχείρησή τους την Κυριακή 5/11/2017 είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Οδηγίες της ΕΣΕΕ για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Οδηγίες και διευκρινίσεις για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και θα λήξουν την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, δίνει η ΕΣΕΕ με επιστολή προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ήδη ότι τα μέλη του θα εξαντλήσουν το επιτρεπόμενο ωράριο.

Η ΕΣΕΕ τονίζει, συγκεκριμένα, τα εξής:

-Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

-Σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη έχει εκδοθεί και οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο (ενδεικτικά αναφέρονται η Αιτωλοακαρνανία από 18 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου, ο Έβρος, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δωδεκάνησος και μέρος του νομού Ηρακλείου από 1 – 15 Σεπτεμβρίου ή η Θεσσαλονίκη που πραγματοποιεί μεν τον Νοέμβριο αλλά για μικρότερο του 15νθημέρου χρονικό διάστημα, από 1 – 10 Νοεμβρίου).

-Στις λοιπές περιφερειακές ενότητες για τις οποίες η απόφαση δεν έχει εκδοθεί, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Αχαΐα, ισχύει το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου από τις 11.00 έως 20.00.

-Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

-Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου τζίρου.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής αυξάνεται σε 3 % του τζίρου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζει: Ως έμποροι, θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε ώστε ο νέος αυτός θεσμός να πετύχει, αφού στόχος όλων μας είναι η αύξηση του τζίρου και της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας. Καλούμε κατά την φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο τον καταναλωτή, που σίγουρα θα συναντήσει δελεαστικές διπλές τιμές, να τις εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο και να κάνει από νωρίς «έξυπνες» χειμερινές αγορές».