όλες-οι-επιλογές-είναι-στο-τραπέζι

Στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη ΛΔ Κορέα και στη Νότια Κορέα, στη νοτιοκορεάτικη πλευρά, μετέβη σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε με ελικόπτερο στο στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόνο μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πενς δήλωσε ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας και ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την επίτευξη των στόχων».

Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλείται την ανησυχία που της προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση συνδέεται με την γενικότερη όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου η σημαντική ενίσχυση της Κίνας έχει αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα—τα USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan και USS Nimitz—θα πλεύσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συζητούν τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών γυμνασίων, στα οποία θα πάρουν μέρος τα τρία αεροπλανοφόρα, με το Καρλ Βίνσον να αναμένεται να εισέλθει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως την 25η Απριλίου και τα άλλα δύο να αναμένονται στην περιοχή σύντομα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.